Hotmail svartlistade universitetet

- in Nyheter

Ett antal av universitetets e-postadresser har kapats, och mängder av spam har skickats ut från adresserna. Det ledde till att e-posttjänsten hotmail svartlistade universitetet.

Det hela började innan påsk då ett antal personer med e-postkonton hos universitet i ett mejl uppmanats att gå in på en bifogad länk. För några av dem som följde uppmaningen slutade det med att de fick sina konton kapade.
– Kaparna använde sedan kontona för att skicka ut spam. På så vis såg det ut som att de kom från Lunds universitet även fast det inte var så, säger Johan Johansson hos LDC Servicedesk som ansvarar för universitetets IT-tjänser.

”Kontaktade Microsoft på studs”
Spamutskicket fick konsekvenser. Bland annat ledde det till att universitetet svartlistades hos hotmail. Både anställda och doktorander drabbades.
– Var det någon som ville skicka ett mejl till en hotmailadress så gick de inte fram. Men vi kontaktade Microsoft på studs och problemet var löst på under en dag, säger Johan Johansson.

Han vågar inte säga ifall de drabbade personerna själva lämnade ut sina lösenord. Men säger att om så är fallet, försvårar det säkerhetsarbetet.
– Man kan aldrig bortse ifrån att folk klickar på länkar och lämnar ut sina uppgifter. Men så länge de gör det så har vi problem, säger han.

LDC Servicedesk har i efterhand valt att sätta en maxgräns som innebär att universitetets e-postanvändare inte får skicka ut mejl till fler än 1000 e-postadresser per dag.

Text: Anders Norrman