“Björklund får underkänt”

- in Debatt

Alliansregeringen skär ner på komvux. Utbildningen borde utvecklas – inte avvecklas, skriver Patrice Soares (S).

För oss socialdemokrater har det alltid varit centralt att skapa ett rättvist och jämlikt samhälle. Det är det fortfarande. En rättvis skola är inget undantag. I vår utbildningspolitik har vi därför alltid strävat efter att skapa en skola för alla. En skola som ger alla människor en andra, en tredje och en fjärde chans. Här har den kommunala vuxenutbildningen, komvux, alltid spelat en central roll som brygga mellan gymnasiala studier och högskolan. Det vill vi att komvux ska fortsätta göra.

Alliansregeringens kraftiga nedskärning på komvux har dock gjort att det idag finns betydligt färre platser på komvux än vad det fanns 2006 då alliansen tog över. Det tycker vi är fel. Komvux behöver utvecklas, inte avvecklas. Därför vill vi utöka antalet platser på den kommunala vuxenutbildningen med 25 000 fler platser än regeringen i år, och ytterligare 25 000 platser fler än regeringen nästa år.

Vi socialdemokrater vill att högskolan skall fungera som en fantastisk mötesplats som stimulerar individen att växa och utvecklas. För att ge fler människor den chansen byggde vi därför ut högskolan kraftigt mellan åren 1994 och 2004. 100 000 nya högskoleplatser skapade vi under denna tid. Detta innebar att ytterligare 100 000 svenskar fick chansen att utbilda sig till lärare, sjuksköterskor, tandläkare, psykologer, bibliotekarier, ekonomer, ingenjörer, poliser med mera med mera.

Vi är stolta över att ha möjliggjort för dessa människor att förverkliga en dröm. Och det vill vi fortsätta att göra. Därför vill vi fortsätta att bygga ut högskolan.

i dag ger samtliga nationella gymnasieprogram eleven rätt att studera vidare på högskolan. Så vill vi det ska fortsätta vara. Men om de borgerliga vinner valet i september blir det ändring på detta. I deras förslag till ny gymnasieskola kommer endast en av tre gymnasieinriktningar att ge allmän behörighet till högskolan.

Så skapas en sorteringsskola. Så skapas en skola för endast eliten. Så ökar den borgerliga regeringen den sociala snedrekryteringen till landets högskolor och universitet.

Vi socialdemokrater ser den allmänna högskolebehörigheten som en otrolig möjlighet för de cirka hundratusen svenska gymnasieelever som idag går ett praktiskt program. En möjlighet att efter avklarade gymnasiestudier ta steget vidare till högskolan.

Det kan handla om en ung tjej som gått Barn- och fritidsprogrammet som efter några års arbete kommer på att hon hellre vill läsa till lärare. Det kan handla om en kille som gått Byggprogrammet och som efter tio år som byggnadsarbetare vill skola om sig till socionom. Eller det kan handla om en tjej som gått Omvårdnadsprogrammet och som vill utbilda sig till sjuksköterska.

neddragningar på komvux. Neddragningar på högskolan. Svårare att gå från gymnasieskolan till högskolan. Mycket kan man säga om Jan Björklund, men lat är han inte. I rasande fart sliter han nu sönder svensk skola. Därför tycker jag att du ska ge Björklund betyget ”icke godkänt” i valet, och lägga din röst på Socialdemokraterna den 19:e september.

Läs Liberala studenters replik

”Alla vill inte läsa vidare på högskola”

Patrice Soares
Lunds socialademokratiska studentklubb