Bedragare härjar på Bopoolen

- in Bostad, Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Genom att begära depositionsavgift och förskottshyra försöker en okänd bedragare lura bostadssökande studenter på Bopoolen.nu.

– Det finns inte så mycket vi kan göra, det känns hemskt, säger Bopoolens Tova Bennet.

Luiz Robert, Veronika Tybell, Willy Andreas, Irina Robbin. Det är några av alla namn som bedragaren använder sig av. Sedan några veckor tillbaka försöker han eller hon lura bostadslösa studenter på pengar på sajten Bopoolen.nu, som drivs av Lunds universitets studentkårer, Lus.

– Jag får några mejl om dagen från människor som blivit kontaktade av bedragaren. De flesta förstår direkt att det är någon som försöker luras, men en del är osäkra och vill veta vad de ska göra, säger Tova Bennet på Bopoolen.nu.

Kontaktar bostadslösa

Bedragaren, som utger sig för att vara från Storbritannien eller Nigeria med tillgång till en lägenhet i Lund, kontaktar bostadssökande som lagt upp annonser på Bopoolen.nu. Särskilt utbytesstudenter är drabbade.

– Jag tror att det beror på att de ofta inte befinner sig i Lund när de söker bostad, och därför inte kan komma och titta på lägenheten, som ju inte finns, säger Tova Bennet.

Men även om de bostadssökande befinner sig i Lund hittar bedragaren på ursäkter som omöjlligör en lägenhetsvisning.

– Personen hävdar ofta att han eller hon har ett fint jobb och befinner sig på resande fot. På sistone har bedragaren ofta sagt sig arbeta på Ferrarri, berättar Tova Bennet.

Stjäl identiteter

Än så länge har ingen betalat pengar till bedragaren, enligt Tove Bennet. Genom att utnyttja personuppgifter i annonser har personen dock lyckats publicera falska lägenhetsannonser.

– Människor har fått sina identitetsuppgifter stulna och de har sedan använts för att publicera uthyrnings-annonser. Nu granskar vi alla annonser som kommer in noga innan de publiceras, säger Tova Bennet.

Men inför det faktum att bedragare kontaktar bostadssökande kan Bopoolen inte göra någonting.

– Det enda vi kan göra är att varna studenter om att detta förekommer och uppmana dem att inte skicka några pengar. Det känns hemskt att någon missbrukar vår tjänst på det här sättet, säger Tova Bennet.