Ingen vill bilda studentparti

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Studentpartiets stiftelse utlyste innan valrörelsen ett stort stipendium till dem som ville driva studenternas frågor i kommunen. Men inte en enda ansökan kom in, och nu läggs pengarna på hög.

I våras kunde Lundagård berätta att Studentpartiets stiftelse utlovade ett partibidrag till de som ville driva studenternas frågor i kommunpolitiken.

I potten fanns runt 20 000 kronor, beroende på mottagarens behov. Det enda som behövdes var en ansökan, och ett parti redo att ta plats på den lokala dagordningen.

Men inga ansökningar har inkommit och i stället läggs pengarna på is, i väntan på hårdare tider.

– Vi ska finnas här om det någon gång uppstår en svacka bland studentfrågorna hos de etablerade partierna. Om detta skulle ske, vill vi finnas här som stöd, säger Lars Trägen, vice ordförande i stiftelsen och fortsätter:

– Vi kommer att finnas kvar så länge pengarna räcker.

Orsakerna flera

Lars sitter numera som ordförande i kommunrevisionen och är aktiv folkpartist. Han tror att det kan finnas flera orsaker bakom det obefintliga intresset.

– Det finns nu flera andra småpartier som säkerligen lockar studenterna, jag tror exempelvis Piratpartiet har möjligheter att ta sig in i kommunen med hjälp av dessa. Sedan kan den stora omvälvningen i Lunds studentliv, i samband med Studentlunds grundande, påverkat engagemangsmöjligheterna hos studenterna, säger han.

Också det att fler engagerade studenter går med i de etablerade partierna, tror också Lars påverkar möjligheterna till att bilda ett studentparti.

”Många riktar sig till studenterna”

Stiftelsen kommer nu i stället lägga fokus på det årliga Magnoliapriset, som delas ut till engagerade personer och organisationer i studentlivet.

Hur ser du annars på studentfrågornas framfart i valrörelsen?

– Många partier har riktat sig till studenterna, och när oppositionen lyfte upp bostadsbristen i sitt valprogram, tycker jag verkligen debatten har blossat upp, säger Lars Trägen.