Hans Blix till Lund

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Den förre vapeninspektören Hans Blix besöker Lund den 26 oktober.

Blix är det största namnet i Utrikespolitiska föreningens föreläsningsprogram, som släpptes under måndagen. Han får sällskap av bland andra Cynthia Enloe, berömd feministisk professor, och utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén.

– Jag är jättenöjd, både med de namn som vi har lockat till Lund och att vi lyckats planera in så många föreläsningar, säger Joakim Isendahl, Utrikespolitiska föreningens ordförande, och fortsätter:

– Förra terminen snittade vi en föreläsning i veckan. Nu har vi två i veckan i genomsnitt.

Årets Anna Lindh-föreläsare

När FN:s tidigare vapeninspektör Hans Blix kommer till Lund gör han det för att hålla årets Anna Lindh-föreläsning. Det är ett arrangemang som Raoul Wallenberg-institutet arrangerar tillsammans med Utrikespolitiska föreningen, UPF, sedan 2005 till minne av den förra utrikesministern.

– Jag vet inte vad han kommer att prata om ännu. När det gäller de större namnen har de väldigt stor frihet att välja vad de tycker är viktigt att diskutera, säger Joakim Isendahl.

Enloe och Uddén

Blix flankeras av andra kända namn som Sveriges radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och den välkända feministiska professorn Cynthia Enloe, som framförallt intresserar sig för kvinnors roll i internationella konflikter.

Men UPF-ledaren Joakim Isendahl har hittat sin personliga favorit bland de kanske något mer okända föreläsarna.

– Jag ser fram emot Pepe Escobar allra mest. Han är en geopolitisk analytiker från Brasilien. Jag tror att han kommer kunna bidra med värdefulla perspektiv.

Den redan rätt långa listan över föreläsningar kan komma att växa ytterligare.

– Vi har en del på gång, men jag kan inte avslöja något än, säger Joakim Isendahl.