Ä de kärlek?

- in Studentliv

I dagens speedade samhälle kan det vara på sin plats att effektivisera sökandet efter den rätte.

Hallands nation har insett detta och fixat ett snabbt och enkelt sätt att träffa så många potentiella partners som möjligt på minsta möjliga tid, nämligen speed-dating.

Lundagårds reporter Catrin Jacobson gick dit med fjärilar i magen.

Det var med viss tvekan som jag denna mulna fredagskväll styrde stegen mot Hallands nation för att för första gången någonsin prova speed-dating.

Det handlar om en kollektiv massdate med rötter i USA som enligt det allvetande Wikipedia uppstod som ett sätt för judiska personer att snabbt hitta någon att gifta sig med.

Även om detta inte är min målsättning för kvällen kan jag inte förneka att det pirrar lite i magen.

Lever upp till slogan

När jag kommer fram finns redan en liten kö på plats. Förväntansfulla killar och tjejer som alla fnittrar lika nervöst och flinar lika fånigt.

I porten står NATU-förmännen Frida Hugne och Alicia Menth Nyqvist, som ansvarar för nationens trivselverksamhet.

De delar ut nummerlappar till datingdeltagarna.

– ”De ä kärlek” är Hallands nations slogan och speed-datingen är väl ett sätt att förstärka det, säger Frida Hugne och fortsätter:

– Det är tredje terminen i rad som vi anordnar datingen och det brukar komma mycket folk.

Stålmannen dejtar inte

Efter hand sluter sig fler och fler till kön.

Till och med Stålmannen dyker upp och när jag ser mig omkring inser jag att det är en hel del konstiga typer här. De flesta av dem verkar dock inte vara på väg till dejtingen utan till någon slags maskerad.

Men till min skräckblandade förtjusning får några av dem ett nummer och blir hänvisade till baren, där det serveras fördrink och dåliga skämt.

Framför bardisken upptäcker några av killarna melondoftande läppglans.

Doften sprider sig sakta genom rummet och blandas med nervösa skratt och halvhjärtade raggningsrepliker.

Kanske är det fullmånen, kanske är det den rosa fördrinken, men efter ett tag släpper den värsta nervositeten och dejtingen drar igång.

Kondomer och stearinljus

Tjejerna sätter sig på utsidan av ett långbord, som är stämningsfullt och minimalistiskt dukat med levande ljus, geléhjärtan och kondomer.

Killarna slår sig ner mittemot. Startskottet går när Alicia Menth Nyqvist blåser i visselpipan och startar tidtagaruret.

– Jaha, och vem är du då? frågar kille nummer ett.

Tror jag i alla fall. Det är lite svårt att höra vad någon säger när närmare 90 personer samtidigt försöker klämma in minst en halvtimmes kallprat på tre minuter.

Många verkar dock skippa artighetsfraserna och gå direkt på de viktiga livsåskådningsfrågorna: ”Vad åt du till frukost?”, ”Hejar du på AIK?”, ”Är du bra på matte?”.

Tidseffektivt

Det slår mig att ekonomistuderande verkar vara en överrepresenterad grupp bland både killar och tjejer.

Kanske är det den tidsekonomiska aspekten av kvällens event som lockat hit dem.

När tre minuter gått ljuder visselpipan och killarna flyttar ett steg åt höger.

Något som man snabbt blir medveten om är att tidsuppfattningen är relativ och direkt proportionerlig med personen mittemot.

Vissa förhållanden är helt enkelt inte ämnade att vara längre än tre minuter.

Om man däremot klickar med någon, ska man skriva ner dennes nummer på sin egen lapp och lämna in den till förmännen.

Om två personer skriver ner varandras nummer, så får de reda på den andres mailadress och får chansen att i lugn och ro njuta av en romantisk och kostnadsfri brunch på Hallands nation.

Chockbehandling eller träningsforum

För den ovane dejtaren är detta en välriktad spark i arslet ut i dejtingvärlden och för den mer erfarne är det ett oöverträffligt effektivt sätt att sålla bland möjliga offer och testa experimentella raggningsrepliker.

Oavsett vilken kategori du tillhör är det ett kul sätt att träffa många nya människor på rekordkort tid. Och vem vet? Kanske man hittar den rätte på andra sidan bordet.

Det gjorde tyvärr inte jag denna gång men fredagen resulterade i alla fall i fyra potentiella kärlekspar.