Skönsjungande doldis fyller jämnt

- in Nyheter

Den fristående kvinnokören Bella voce firade tio år med en konsert på lördagseftermiddagen.

Trots att kören ofta hamnar lite i skymundan lockade jubileumsframträdandet hundratals åhörare.

Lundagård följde dem under de sista minutiösa förberedelserna i Allhelgonakyrkan.

Ljuva stämmor studsar mot de 120 år gamla väggarna och hela byggnaden fylls av sång.

Det är lördag förmiddag och tjejerna i Bella voce repeterar i Allhelgonakyrkan inför kvällens jubileumskonsert, som kommer hållas i Universitetsaulan.

Peter Sjunnesson, körledare sedan nio år tillbaka, dirigerar frenetiskt de många rösterna som successivt smälter ihop till en.

Bella voce är något så ovanligt som en studentkör med bara kvinnor.

De 25 ordinarie medlemmarna är både gamla och nya studenter från olika fakulteter med kärleken till sången som gemensam nämnare.

– Vi kallar oss Lunds studentsångerskor, men egentligen finns det inget officiellt krav på att man ska vara student. Däremot har vi intagningsprov då man får komma och provsjunga om man vill vara med, säger Alexia Nerep, Bella voces ordförande.

Mycket konserter

Viktoria Södertun, PR-ansvarig, berättar att kören är helt självförsörjande. För att dra in pengar ger de så många konserter som möjligt och får ofta uppdrag av stora företag i Lund.

– Luciahelgen är extra hektisk och vi brukar vara helt fullbokade. Svenskarna gillar sitt Luciafirande, säger hon och skrattar.

Organisationen är ideell. Men medlemmarna får ändå belöningar för sitt slit:

– Det är svårt att ha som ambition att vara vinstdrivande när pengarna aldrig hamnar direkt i körmedlemmarnas fickor. Men alla tycker att det är så kul att vi får det att fungera ändå och för att belöna oss själva brukar vi ha middagar och gör en och annan resa tillsammans, säger Alexia Nerep.

Finlir med kvinnoröster

I Lund är det vanligast med manskörer eller blandade körer och Alexia Nerep menar att det är lite svårare att få en kvinnokör att låta lika bra.

– En manskör låter så starkt att det inte inte behöver höras om någon inte träffar rätt ton, men i en kvinnokör skulle det höras direkt om allting inte var perfekt. Men det är också det som gör det så kul, säger hon.

Körens repertoar består av allt från jazz och pop till religiösa sånger. De drar sig inte för att sjunga på andra språk än svenska och har italienska, spanska, franska och till och med finska sånger i sitt bagage.

Vad som sjungs bestäms av körledaren i samråd med körens konsertmästarinna.

– Vi har en ganska tydlig hierarki, man kan inte ha för många tyckare i en kör, konstaterar Viktoria Södertun.

Stor jubileumskonsert

Innan Alexia Nerep och Viktoria Södertun ansluter sig till kören för att fortsätta repetera berättar de att gamla medlemmar har kommit tillbaka speciellt för tillfället och att de räknar med att fylla åtminstone halva Universitetsaulan under kvällens konsert.

– Vi har redan sålt 200 biljetter och det brukar alltid vara många som bestämmer spontant för att komma och köper biljetter i dörren, säger Viktoria Södertun.