Steve svarar: Det händer mycket hos oss

- in Debatt
@Lundagård

Även om tablån inte är så rolig i nuläget är det inte sant att det är slöseri med tid att engagera sig i Steve. Av Esau Alconas kritik blir det pinsamt uppenbart att han inte vet någonting om tv-produktion. Det skriver Steves stationschef Kajsa Nilsson Early i en replik.

Som journaliststudent tycker jag att det är tråkigt när skribenter inte kan undersöka sina historier innan de publicerar.

Mycket av det jag skriver nedan är saker jag redan sagt till Esau Alconas kollegor på Lundagård.

Så han hade bara behövt fråga sin egen redaktion för att få en bättre underbyggd artikel.

Steves tablå är i dagsläget inte särskilt rolig, det kan jag hålla med om.

Anledningen till detta är att vi planerar en större omstrukturering av tablå och sändningstid i samband med att vi lanserar flera nya program nästa termin.

Under tiden är det absolut inte ett slöseri med tid att vara med i Steve. Vi har som sagt flera program som är under produktion, där våra  redaktioner jobbar hårt med att göra snygg och intressant tv, och har jätteroligt. Vi har haft en mycket populär kurs i tv-produktion där våra nya medlemmar har fått lära sig allt från journalistik till att sköta en livesändning.

Jag har personligen lärt mig enormt mycket på mina två år i Steve. På vilket annat ställe kan en inbiten humanist, som jag, lära sig att sätta upp ett helt tv-kontrollrum och bota sin rädsla för teknik?

Det är pinsamt uppenbart att Esau Alcona inte vet någonting om tv-produktion.

Han undrar varför vi inte kan sända live från nationer med mera, och anledningen till detta är en livesändning kräver en stor mängd teknik som är tung att frakta och komplicerad att sätta upp.

Det är inget som volontärarbetande studenter kan göra varje dag.

Vi har dock under hösten sänt live från bland annat Hälsningsgillet, Kulturkalaset och Körfestivalen, och haft ett stort antal tittare.

Att göra tv är svårare än att skriva en artikel, eller i alla fall mer tidskrävande.

En välundersökt artikel på en sida kan du göra på ett par timmar. Ett tv-inslag på fem minuter kan ta upp till en vecka. Detta baserar jag på hur vi journaliststudenter jobbade när vi gjorde tidningsartiklar respektive tv-inslag under vår utbildning.

Esau Alcona efterlyser mer samarbete med nationer, och andra studentorganisationer.

I oktober höll vi en kort kurs i tv-produktion för studentorganisationer, och flera är intresserade av att göra tv för sin organisations räkning. Bland annat håller VarGlad-spexarna i skrivande stund på att spela in sitt spex med våra kameror och med kunskaper de lärt sig av oss.

Vi är väldigt positiva till att visa mer av vad Lunds studentorganisationer gör, och vi välkomnar alla som vill filma sin verksamhet att komma och prata med oss.

Steve är dock inte först och främst en informationskälla, utan en underhållningskanal, där vi uppmuntrar våra medlemmar att ta fram sina kreativa sidor och göra humoristiska eller konstnärliga verk.

Vi är inte heller elitister utan tycker att alla ska få prova på.

Detta gör att allt inte kommer att falla alla i smaken, men en kritik som går ut på att tycka att våra program är osmakliga eller infantila är inte konstruktiv.

Jag skulle vilja bjuda in Esau Alcona, och resten av Lundagård, till Steve för att prova på att filma, redigera och bygga kontrollrum.

Kanske skulle han till och med vilja göra ett program som han inte tycker är ”osmakligt”? Om han efter det fortfarande tycker att Steve är meningslöst och att han inte har lärt sig något så får han gärna skriva en ny krönika, men en som faktiskt har faktaunderbyggnad.

Kajsa Nilsson Early

Stationschef, Steve