"Det är märkligt att vi inte fick frågan"

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Det är trängre än någonsin på Gerdahallen, som nu letar efter lokaler att växa i. Men när AF Bostäder ville se motionsverksamhet i Sparta fick inte stiftelsen någon förfrågan.

– Det är lite märkligt, säger vd Anders Faager.

Har du tyckt att varit ovanligt trångt på gympagolvet eller i gymmet på Gerdahallen på sistone? Du är inte ensam. Gerdahallens vd Anders Faager berättar att det är mer folk än någonsin som tränar på anläggningen.

– Det är knökfullt hela tiden. Jag har aldrig varit med om att det varit så mycket folk här, säger han.

På grund av trängseln letar nu Gerdahallen efter nya lokaler att expandera i.

– Vi kan inte bygga ut där vi ligger nu, varken på bredden eller på höjden. Vi letar hela tiden efter lämpliga ställen, säger Anders Faager.

AFB fick inte frågan

Studentbostadsstiftelsen AF Bostäder, AFB, har länge letat efter en passande verksamhet som kan ta över den klassiska konsertlokalen Olympen på Sparta.

I slutet av januari offentliggjorde AFB att det privata bolaget Actic kommer att hyra sig i lokalen för att etablera ett jättegym där. Då betonades att detta skulle bli det bästa för studenterna.

Men universitetets egen motionsstiftelse fick aldrig någon förfrågan om att inta Olympen.

– Det är märkligt att vi inte fick frågan. Jag blev faktiskt lite förvånad. Men AF Bostäder är ju en fristående juridisk person som gör vad man finner lämpligt, även om jag tycker att man borde samarbeta med universitetet, säger Gerda-vd:n Anders Faager.

Om ni hade fått frågan: Vad hade ni svarat?

– Det är inte otänkbart att det hade blivit något. Vi hade utan tvekan diskuterat det.

”Aldrig varit på tal”

Rolf Svensson är AFB:s vd. Han menar att tanken på att tillfråga Gerdahallen aldrig kom upp.

– Det har aldrig varit på tal. Vi har redan ett samarbete med Actic på Delphi och när de började prata om att de ville expandera så blev det naturligt att det blev så här, säger han.

Men hur kom det sig att ni inte tänkte på att fråga Gerdahallen?

– Det slog oss aldrig, det var inte något vi diskuterade. Men vi har letat efter en permanent hyresgäst för Olympen i många år, och det har varit väl känt i våra kretsar. Jag kände dessutom inte till att Gerdahallen ville expandera.

”Tydligt studentfokus”

I en ny Gerdahallen-anläggning skulle de studenter och universitetsanställda som redan är medlemmar sannolikt kunna träna utan extra kostnad.

Men AFB:s Rolf Svensson menar att även gymmet i Actics regi kommer att bli studentvänlig.

– De har ett väldigt tydligt studentfokus. Anläggningen kommer att bli fräsch och modern, men det kommer även att bli en attraktiv prisnivå. Om Actic inte hade haft den inställningen hade vi nog resonerat annorlunda, säger han.