Alla Lundastudenter i Japan välbehållna

Studenter samlar in hälsningar och Hållbart universitet arrangerar en ljusmanifestation för att visa solidaritet med katastrofens offer. Samtidigt meddelar universitetet att de omkring 20 Lundastudenter som befinner sig i Japan är oskadda.

På fredagen drabbades Japan av den kraftigaste jordbävningen på 140 år. Den följdes av enorma tsunami-vågor som befaras ha tagit mer än 10 000 liv.

Japans premiärminister Naoto Kan har kallat katastrofen det värsta som hänt landet sedan andra världskriget.

Alla studenter välbehållna

I Lund rullade universitetets krisarbete igång direkt efter den förödande jordbävningen. Ett nätverk bestående av representanter från bland annat fakulteter, institutioner, studentmobilitetsgruppen och universitetets säkerhetschef började kartlägga hur många studenter och anställda som befann sig i Japan.

I nätverket ingår bland annat Gunilla Carlecrantz, vikarierande chef för universitetets internationella sekretariat.

– Vi har en struktur som vi alltid arbetar efter i sådana här lägen. Nu har vi kartlagt var de studenter och anställda som är i Japan befinner sig, säger hon.

Sammanlagt finns omkring 20 Lundastudenter och omkring fem universitetsanställda i Japan.

– Vi har varit i kontakt med alla och samtliga är välbehållna, säger Gunilla Carlecrantz.

Vill stanna kvar

Universitetet erbjuder alla studenter och anställda hjälp med att ordna hemresa. I nuläget vill två personer återvända till Sverige.

– Det är två anställda som vill åka hem på grund av inställda möten. Alla studenter har sagt att de vill stanna kvar. Men vi följer noggrant utvecklingen och håller kontakten med samtliga, säger Gunilla Carlecrantz.

Flera arrangemang för att visa solidaritet

Samtidigt genomför studenter flera aktiviteter i Lund för att visa solidaritet och stödja de drabbade i Japan. I helgen bjöds japanska studenter in till Språk- och litteraturcentrum, Sol, för att prata om det inträffade.

Även på måndagen arrangerades stödaktiviteter på Sol. En grupp studenter lät alla som ville skriva upp meddelanden till de drabbade i Japan.

Hållbart universitet tänder ljus

På måndagskvällen arrangerar Hållbart universitet en ljusmanifestation på Stortorget.

– Vi kommer bland annat att tända stearinljus för att visa solidaritet med de människor som drabbats. Några studenter från Japan kommer också att samla in pengar. Jag hoppas att så många som möjligt kommer, säger Anja Humburg, ordförande för Hållbart universitet.

Ytterligare ett syfte med arrangemangen är att belysa riskerna med kärnkraft.

– Det är en opolitisk manifestation men i det längre perspektivet är det väldigt viktigt att diskutera kärnkraftsanvändningen. Händelserna i Japan visar att att vi inte kan hantera riskerna, säger Anja Humburg.

Läs mer om manifestationen på tisdag här på Lundagard.se.