"Universitetet har ansvar för att skapa en öppen kultur"

- in Debatt
@Lundagård

Många ser dem som trevliga, men traditioner som är kränkande skapar hierarkier och stänger ute människor. Universitetet måste ta ansvar för att skapa en miljö som välkomnar alla, skriver genusvetaren Lovise Brade Haj.

För många är traditionsbegreppet oftast förbundet med glädje, värme och trevligheter. Något återkommande som man ser fram emot att dela med likasinnade.

Oavsett om det gäller att dansa runt en stång till midsommar, att gå i Prideparaden eller att äta glass och titta på Agenda med en granne varje söndag kväll, så kan traditioner fylla en viktig social funktion i människors liv och på så sätt vara både viktiga och nödvändiga för att upprätthålla en kulturell gemenskap.

Men vad händer om det, en person uppfattar som trevligt och mysigt av en annan uppfattas som uteslutande och kränkande?

När det jag tycker är roligt och ironiserande av min kompis ses som regelrätt sexism, Är det då inte jag som bär ansvaret för att inte kränka min vän?

Kan jag verkligen kräva att han ska tillpassa sig min humor och mina traditioner för att det passar mig bättre? Eller att han ska sluta bry sig om att jag går omkring och skrattar av det som han upplever som förnedrande? Naturligtvis inte.

En välkomnande kultur skapas genom att alla tar ansvar för att bemöta varandra med respekt, lyssnar på varandras invändningar och att alla ges möjlighet att påverka kulturens uttryck.

Som central samhällsinstitution har universitet som Lunds en viktig uppgift i att skapa en öppen och välkomnande kultur – inte minst för de studenter som inte spontant känner sig hemma i den traditionella akademiska miljön.

Därför är till exempel spextraditioner som på olika sätt utesluter folk eller baseras på rasistiska, sexistiska, klassmässiga eller homofoba föreställningar (oavsett om det klassas som ’skämt’ eller inte) inte bara en oskyldig fråga om preferens, utan en maktdemonstration, som bidrar till en kultur av inne- och uteslutning, som kanske är rolig för många men som sker på bekostnad av andra.

Jag är säker på att det på ett innovationsbenäget universitet som Lunds går att utveckla spex och traditioner som inkluderar i stället för motsatsen och ser fram emot en konstruktiv debatt om hur detta kan göras på bästa sätt.

Lovise Haj Brade