"Studentvärlden är genomsyrad av rasism"

- in Debatt
@Lundagård

Att fyra personer gestaltar slavhandel är ett så tydligt rasistiskt uttryck att det aldrig borde ha tolererats, skriver Smålands nations styrelse i en kommentar till lördagens händelser.

Med anledning av helgens sittning på Hallands och Helsingkrona nation vill Smålands nations styrelse göra ett uttalande.

Fyra personer har på en sittning klätt ut sig till slavar respektive slavhandlare. Att detta agerande var kränkande är uppenbart för envar och även utan tillsägelse borde ett så här tydligt uttryck för rasism aldrig ha tolererats.

Oavsett vad avsikten med temat var borde den naturliga reaktionen ha varit att omedelbart åtgärda problemet genom att neka de utklädda studenterna tillträde till sittningen.

Att de ansvariga på nationerna samt en överväldigande majoritet av övriga närvarande över huvud taget inte uppfattade det djupt problematiska i deras val av utklädnad och att vakterna trots att de ombads ingripa vägrar göra något åt saken visar på hur i grunden genomsyrad av rasism studentvärlden är.

Vi tycker att det enda rätta i den här och liknande situationer är att anmäla sakerna så att de följs upp och uppmärksammas.

Sorgligt nog var det bara en av de närvarande som reagerade men tack vare den personen gick rasismen inte obemärkt förbi den här gången.

Rasistiska strukturer är något som alla parter inom studentvärlden aktivt måste uppmärksamma och motarbeta. Attityder inom studentlivet speglar de rådande strukturerna inom samhället i stort och de får inte mötas med större acceptans här än någon annanstans.

Ett aktivt antirasistiskt arbete på daglig basis får aldrig prioriteras bort och vi är alla oavsett om vi vill inse det eller inte en del av strukturen.

Vi bär alla lika stort ansvar för att ifrågasätta och bekämpa rasism i alla dess former.

Smålands nations styrelse