Få betalningar oroar

- in Internationellt
@Jacob Hederos

170 har betalat hittills, med bara dagar kvar till deadline. Det verkar som att det kan bli svårt för Lunds universitet att nå upp till sitt mål för antalet avgiftsbelagda studenter.

Landets universitetsförvaltningar följer spänt inbetalningarna som rapporteras in, och redan på onsdagsförmiddagen började ryktena cirkulera om negativa besked.

Målet: 400 studenter

Det ser ut att bli långt färre avgiftsbetalande studenter än planerat. Till Lunds universitetet hade på torsdagseftermiddagen runt 170 ickeeuropeiska studenter betalat studieavgiften som de för första gången måste betala i höst.

– Vi har fortfarande som mål att 400 studenter skulle anmäla sig, men om vi når 200 så får vi vara nöjda, säger projektledaren vid internationella programkontoret Teresia Rindefjäll.

Ligger bra till nationellt

Den 15 Juni är den sista dagen som betalningen ska ha kommit in för att migrationsverket ska kunna garantera uppehållstillstånd. Av de som betalar avgifter uppskattas runt 15 procent vara stipendiefinansierade.

Nationellt sett ligger Lund dock bra till, säger Tarmo Haavisto, antagningsansvarig i arbetet med studieavgifterna.

— Vi har snart nått halvvägs till vårt mål, vilket känns bra jämfört med den nationella situationen. Till exempel har Göteborgs universitet endast nått en tredjedel av sin målsättning, säger han.