"Även om jag blir fälld, var det värt det"

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Den provokative konstnären Dan Park, mannen bakom affischerna som dök upp lite varstans efter händelsen på Hallands nation, misstänks nu för förtal och hets mot folkgrupp. Men han känner ingen ånger inför vad som har hänt. Tvärtom tycker han att han slår ett slag för yttrandefriheten.

Affischerna som spreds i Malmö och Lund dagarna efter incidenten på Hallands nation föreställde Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund i bojor framför nationen under orden ”Vår negerslav är bortsprungen”. När polisen grep en man för olaga affischering stod det klart att det var den kände provokatören Dan Park som stod bakom verket. Malmö högskola, där Park pluggade, stängde av honom efter tilltaget. Dan Park försvarade sina affischer med att debatten efter hallandsincidenten var ”stor humor”.

Så här, snart ett halvår senare, är han inte det minsta ångerfull. Däremot tycker han att det nästan är tragiskt upphaussat.

– Jag tycker ju att jag är oskyldig. Va fasen, det var helt enkelt en humorgrej att göra en affisch om själva hallandsgrejen, säger Dan Park.

Så här i efterhand, var det värt det?

– Ja, visst. Även om jag blir fälld så var det värt det. Jag hade gjort om det också, man kan ju inte hålla på med självcensur.

Nu riskerar även killarna i händelsernas centrum åtal, vad tycker du om det?

– Alltså de som klädde ut sig? Åh fan. Då kanske man skulle besöka rättegången som publik, klä ut sig själv kanske. Det hela är riktigt upphaussat.