"Slavhandlarna" riskerar åtal

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

”Skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp” – så lyder rubriceringen för den person som nu främst riskerar åtal efter slavincidenten på Hallands nation i våras. Även konstnären Dan Park riskerar åtal för förtal och hets mot folkgrupp, på grund av affischerna han satt upp i samband med händelsen.

– Det som eventuellt kan vara ett brott är att man klädde ut sig och iscensatte en slavauktion inför en stor grupp människor och på så sätt uttryckte sin missaktning mot en folkgrupp, säger kammaråklagare Mattias Larsson till Skånska Dagbladet. Han är specialiserad på mål om hatbrott och leder de båda utredningarna.

Det var under en jobbarsittning i april, med djungeltema, som fyra män dyker upp. En utklädd med hög hatt och frack, släpande på tre svartmålade män fastbundna i rep. Utklädnaden var menad att föreställa en slavhandlare med slavar, och lite senare under kvällen bedriver de också en ”auktion” gentemot de andra festdeltagarna. Vissa personer på sittning reagerar negativt, vilket leder till en polisanmälan några dagar senare.

Flera personer har förhörts under utredningen, och åklagaren säger till Skånska Dagbladet att han bett polisen om att förhöra ytterligare några personer  så att han kan fatta ”beslut i åtalsfrågan inom några månader”.

Konstnären Dan Park, som efter händelsen spred affischer med bland annat orden ”vår negerslav är bortsprungen”, är även han skäligen misstänkt för förtal och hets mot folkgrupp.

texten uppdateras inom kort.