Juridiskt grepp på blåbärsdebatten

- in Nyheter, Studentliv

Hungriga efter fördjupning och perspektiv startade juriststudenter en studiecirkel. Resultatet blev en paneldebatt om de asiatiska bärplockarna, som hålls imorgon på Juridicum.

Juriststudenten Leonard Örner var frustrerad. Han tyckte att det rådde brist på diskussion och samhällsanknytning i hans utbildning. Därför startade han en studiecirkel om situationen för de asiatiska migranter, som varje år kommer för att plocka blåbär.  En studiecirkel, som resulterade i anordnandet av en paneldebatt som hålls i morgon i Telaris på Juridicum.

– Jag hade en bild av universitetet som ett ställe där man ständigt hade debatter med massa smarta människor som diskuterade intressanta saker. Det händer visserligen mycket i Lund, men väldigt lite har juridisk anknytning, säger Leonard Örner.

Emma Johansson, som tillsammans med Leonard Örner och Karin Hjalmarsson anordnar debatten, håller med.

– Det känns som om fokus här ligger på hur man får jobb på de kända advokatbyråerna, snarare än på en samhällsanknuten diskussion om de ämnen vi faktiskt läser, säger Emma.

”Knäckfrågan är ideologisk”

När studiecirkeln startade  förra hösten läste Leonard Örner, Emma Johansson och Karin Hjalmarsson arbetsrätt – en faktor som påverkade deras ämnesval.

– Jag hade funderat mycket på varför den mediala rapporteringen om bärplockarnas situation innehöll så få juridiska perspektiv, och tänkte att det måste vara möjligt att angripa problemet rättsligen, säger Leonard Örner.

I debatten i morgon deltar både en professor i arbetsrätt och en journalist, men även representanter från både fackförbundet Kommunal och Svenskt näringsliv.

–  Även om debatten i morgon kommer att ha en juridisk utgångspunkt, så är knäckfrågan i det här är ideologisk, säger Emma. Leonard Örner fortsätter:

–  Är det okej att migrantarbetare utför arbete som svenska arbetstagare inte vill göra? Är de anställdas villkor okej så länge de anställda är nöjda? I grunden handlar det om värderingar, och därmed finns det inga självklara svar.