Så tippar litteraturvetarna

- in Kultur & Nöje

I morgon avslöjas vem som tar hem Nobelpriset i litteratur, men du har fortfarande tid att göra dina insatser.  Tre lundabaserade litteraturvetare ger dig tipsen från coachen.

Barbro Westling, Doktorand

1. Vem tror du kommer vinna?

”Det känns som att det blir Tomas Tranströmer men det är väldigt svårt att säga. När de inte tog Strindberg hade det varit roligt då Tranströmer är en svensk författare som också är känd utomlands.

Många gånger så väljs ju författare som inte ens litteraturvetare känner till.”

2. Vem vill du ska vinna?

”Det hade varit roligt om den ungerska författaren Peter Esterhazy fick priset. Han skriver inte de balanserade, avvägda texter som akademin brukar välja utan väldigt livliga och varierade.

Inte tidlösa texter utan i tiden.”

3. Bob Dylan ligger högst upp bland tipparna, vad tror du om det?

”Jo, Bob Dylan hade varit intressant. Han är ju spridd över hela världen och att ge priset till en som använder text främst i musik hade varit roligt.”

Per Rydén, Professor emeritus.

1.Adonis är närliggande, man kan säga att det ligger något i luften. Det hade varit väldigt roligt med en renodlad lyriker.

Joyce Carol Oates är ju också ett alternativ och henne har akademin ju varit inne på innan. Problemet kan visserligen vara att hon anses för produktiv.”

2. ”Jag hoppas att det blir Tomas Tranströmer. Ingen skulle nog säga att han inte förtjänade det.”

3. ”Bob Dylan skulle jag inte tro på. På 50-talet var det debatt kring att Hemingway fick priset. Man menade att han tjänade tillräckligt och behövde inte priset, lite samma sak med Dylan.”

Daniel Möller, Filosofie doktor.

1. ”Poeten Yves Bonnefoy!”

2. ”Romanförfattaren Harry Mathews är en värdig pristagare. Jag har själv översatt honom, och han är en riktig högoddsare. Annars hoppas jag på en poet som Les Murray. Han var här i Lund för tre år sedan och hans poesi handlar mycket om den australiska landsbygden.”

3. ”Dylan kan mycket väl tilldelas priset, han är värd att få det! Med sin musik når han ut till fler människor än de flesta författare – och han har ju även skrivit romaner, poesi och målat. Han är en riktig allkonstnär!”