The glory days are over

- in Kultur & Nöje

I ett försök att återskapa forna Lunds forna glansdagar som Sveriges musikmecca nummer ett, öppnar den 30 oktober utställningen Popstad Lund på Kulturen.

1996 utsåg radiokanalen P3 Lund till Popstad. Lund hade då under 25 år fått besök av flera stora stjärnor som bidragit till att höja stadens musikstatus. I slutet av 90-talet avstannade aktiviteten och artister började söka sig till den hippa uppkomlingen Malmö.

I dagarna väcks minnena till liv på Kulturen, och redan under pressvisningen råder febril aktivitet i Lundahallen.

– Jag har aldrig varit med om en utställning som väckt så mycket intresse, säger Sofie Bergkvist, projektledare för Popstad Lund.

Hon menar att det inte bara handlar om pop- och rockhistoria, utan även om stadshistoria:

– Vi har nästan 2500 gillare på facebook. Alla har någonting att relatera till i den här historien, fortsätter hon.

Började i Helsingborg

Projektet Popstad Lund startade 2010. Då skapade initiativtagarna Anders Mildner, Petter Lönegård och Martin Persson en facebook-grupp för att samla in material till en utställning om Lund som popstad:

– Det hela började på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. De hade en utställning om Klippan som under 1970-talet haft en aktiv musikscen. Den var bra, men fick mig att tänka ”Lund hade ju betydligt större och aktivare scen”. Vi började spåna på hur vi skulle göra, introducerade sedan idén för Kulturen som nappade, säger Martin Persson.

Idag står han utanför musikscenen, men menar att ett samtida poplund inte är omöjligt:

– Det kan absolut fungera. Även om Malmö blivit mer av en ungdomsstad dit unga människor flyttar stället, säger han och fortsätter:

– Finns det inget sådant i Lund idag så hoppas jag att denna utställning kan irritera till att skapa ett. Finns det så hoppas jag att utställningen kan fungera som ytterligare en sporre till att fortsätta.

Hoppas på renässans

Trots att Lunds dagar som popstad må vara över finns det de som hoppas på renässans. Thea Davidsson är rekvisitör för utställningen och menar att där hon kommer i från finns inte samma kulturutbud:

– Det är inte samma nostalgi för mig som för de andra som jobbar med utställningen, men man blir lite avundsjuk. Jag önskar att alla fick chansen att uppleva Lund som det var då.