"Detta är en skandal utan motstycke"

Förundersökningen mot personerna involverade i ”slavauktionen” på Hallands nation i våras läggs ner. Åklagare Mathias Larsson säger till Sydsvenskan att man får beakta att det hela skedde på en maskerad.

– Det finns inga belägg för att personerna som har klätt ut sig haft för avsikt att uttrycka missaktning mot folkgrupp. Det är en maskerad egentligen, och det får man beakta i det här fallet, säger åklagare Mathias Larsson till Sydsvenskan.

Det var Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund som anmälde studenterna bakom ”slavauktionen” för hets mot folkgrupp. Han är förvånad över att förundersökningen läggs ner.

– Det innebär att rättsväsendet säger att det är okej att kränka svarta människor i det här landet, säger han, och fortsätter:

– Rasism handlar inte om rasistiska avsikter, utan om att man har en maktställning över andra människor och väljer att utöva den. De här studenterna kränkte svarta genom att göra sig roliga på bekostnad av vår historia och de strukturer som finns i vårt samhälle i dag. Hade de drivit med förintelsen på samma sätt, hade det inte ansetts okej. Detta är en skandal utan motstycke.

Kan du förstå de som har svårt att se slavauktionen som rasistisk?

– De som inte kan se det tillhör inte den grupp som blev kränkt. Vi som har afrikanskt ursprung måste ha tolkningsföreträde. Människor över hela världen har fördömt det som hände i Lund.

Däremot väcks åtal för hets mot folkgrupp och förtal mot konstnären Dan Parks för de affischer han klistrade upp efter händelsen. Där porträtteras Jallow Momodou i bojor under texten ”Vår negerslav är bortsprungen.”

– Jag kan inte vara glad över att han åtalas. Det hjälper inte mig och de svarta människor som kränktes av händelsen på nationen. Dan Parks affischer är en direkt följd av den, säger Jallow Momodou.

Dan Park har tidigare sagt till  Lundagård att han inte ångrar agerandet.

– Även om jag blir fälld så var det värt det. Jag hade gjort om det också, man kan ju inte hålla på med självcensur.

Text: Max Jedeur-Palmgren och Ida Ölmedal