Antagningsstrul på antagning.se

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Imorgon är sista dagen att tacka ja till vårens kurser, men problem hos Antagning.se hindrar flera hundra studenter från att bekräfta sina erbjudna platser.

Den 20:e december är sista dagen för blivande studenter att tacka ja till sina erbjudna studieplatser till våren. Men när studenter ska bekräfta sin anmälan på antagning.se kan de inte göra detta.

Istället för att kunna bekräfta platsen, möts de av ett vilseledande svar: ”Det går inte att ta bort ett kursalternativ efter urval”.

Gruppen som berörs är de som av olika anledningar söker en kurs både inom sitt program och som fristående kurs.

– Vi har identifierat gruppen och gjort som så att vi manuellt kommer att godkänna alla de som gjort en sådan ansökan, och sedan meddela dem att detta gjorts, säger Eva Svedberg på antagningsenheten på VHS.

Hur många drabbas?

– Vi vet inte hur många exakt, men flera hundra studenter rör det sig om. Men de kan vara lugna, säger Eva Svedberg.

Hur kan detta problem ha uppkommit?

– Vi vet inte ännu, nånting har gått fel så vi får åtgärda det såhär för tillfället.

– Vi får felsöka efter att första urvalet avslutats, men just nu får vi se till att lösa situationen för de som drabbats, säger Tuula Kuosmanen som är enhetschef på antagningsproduktion.

Totalt sett har 170 000 erbjudits en plats i första urvalsprocessen, och dagen innan deadline har runt 80 procent tackat ja till platserna.

Artikeln har uppdaterats efter publicering