Han kan bli Sveriges Kasparov

- in Julkalender

Han tränar schack 20 timmar i veckan och målet är att bli proffs på heltid. I Lund finns alla förutsättningar att lyckas, enligt Nils Grandelius.

– Det är den klart bästa schackstaden.

Med dreads, skägg och en beige duffel ger inte Nils Grandelius intrycket av att vara någon typisk schackspelare.

– Många blir överraskade när jag säger att jag selar schack. Jag överensstämmer ju inte med bilden av den typiska ”nördiga” schackspelaren, säger han.

Studerade strategier som barn

Som barn följde han koncentrerat sin morfars otaliga schackpartier med grannen. När resten av familjen Grandelius gick upp på mornarna hade Nils redan spenderat timmar med näsan i schackböcker för att studera olika strategier och djärva drag.

– Man kan ha olika spelstilar, en del är defensiva och andra är offensiva. Jag skulle kalla mig aggressiv och orädd.

I dag är Nils Grandelius 18 år gammal och går sista året på gymnasieskolan Spyken. Schackintresset har med åren bara blivit större, och han rankas i dag som Sveriges femte bästa spelare och den mest lovande talangen.

Ska satsa ett år

Efter studenten ska han satsa ännu hårdare på schack. Målet är att bli svensk mästare och kunna leva på sitt schackspel.

– Jag ska satsa ett år och lägga 40 timmar i veckan på att bara spela schack, sen får jag se om det blir någon skillnad, säger han och fortsätter:

– Jag har ändå inte kommit på vad jag vill plugga.

Vad är det då som krävs för att bli en bra schackspelare?

– Framför allt koncentration och logiskt tänkande, men också som i de flesta andra sporter, vinnarskalle och kämpaglöd, förklarar Nils Grandelius.

Lätt hitta sparringpartners

Möjligheterna att uppnå sina mål kunde inte vara bättre än i Lund. ”I Sveriges bästa schackstad” är det lätt att hitta fullgoda sparringpartners, varav många är studenter.

– Jag skulle säga att av de tio som satsar mest på sitt schackspelande bor åtta i Lund. Schack är en väldigt bra sport att kombinera med studier, då man inte är bunden att träna några speciella tider, säger Nils Grandelius.

Morgondagens sällskap sammanfattar året som byggpamp genom att blicka tillbaka på sina hyresgästers beteenden.

[audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec20.mp3|titles=Dec20]

Spana in hemsidan imorn och få reda på vem som döljer sig bakom klippet.