Dan Park överklagar domen

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

Dan Park vill att hovrätten prövar om hans affischer var hets mot folkgrupp och förtal. Samtidigt yrkar åklagaren på ett skärpt straff.

Den 26 januari dömdes den Malmöbaserade provokatören Dan Park för förtal och hets mot folkgrupp i Lunds tingsrätt. Grunden var de affischer han spridit efter ”slavauktionen” på Hallands nation.

Nu överklagar Dan Park domen. Enligt försvararen Lars G. Svensson nekar han till att hans affischer skulle utgöra förtal eller hets mot folkgrupp. För att dömas för förtal och hets mot folkgrupp måste man ha uttryckt missaktning. Det tycker inte Dan Park att han gjorde.

– Det har varit hans grundinställning hela tiden. Affischerna är en väldigt grovkornig form av uttryck, och frågan är om de verkligen ska uppfattas som ett uttryck för missaktning eller ett uttryck för något annat. Svårigheten är vad som har rört sig i Dan Parks huvud, men också vad man bör begripa som betraktare, säger försvarsadvokaten Lars G. Svensson.

Vad är det man borde begripa?

– Till exempel tycker jag att det är tydligt att det inte är Elinor Lavesson som står bakom affischerna, även om hennes telefonnummer står med.

Lars G. Svensson, som även företrädde Dan Park i tingsrätten, understryker att han ännu inte hunnit sätta sig in i rättsläget ytterligare. Han säger sig inte veta vad han ska anföra i detalj.

– Det är inte helt enkla grejer. Det är en fråga om hur vid yttrandefriheten är i förhållande till skyddet mot förtal och hets mot folkgrupp. Det är också en fråga om hur man ska uppfatta det man ser. Vittnen och målsägande har uppenbarligen uppfattat detta på sitt sätt, men jag tycker att det finns utrymme för andra tolkningar. Frågan är också vilken konstnärlig höjd verket har.

Även åklagaren, Mathias Larsson, överklagar domen. Han yrkar att de 120 dagsböter som Dan Park dömts till ska utökas.

– Nu när Dan Park själv har överklagat,vill jag ge hovrätten utrymme att höja antalet dagsböter, säger han.

– Man kan väga in att det varit planerat. Han har jobbat en del med det här och gett sig in till Lund med avsikt att nå många personer. Sådana saker påverkar.

Mathias Larsson tycker att Dan Parks affischer är ett solklart fall av hets mot folkgrupp. Han håller inte med om att de inte skulle uttrycka missaktning.

– De är förnedrande och kränkande mot både de som är med i planschen och mot en folkgrupp, nämligen mörkhyade människor, säger Mathias Larsson.