Halva Sparta till salu

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Stiftelsen AF-bostäder har beslutat att försöka sälja ut stora delar av Sparta för att kunna satsa på renoveringar och nybyggen.

– De vill fokusera på studentbostäderna, säger AF:s  bostadsombudsman Nikolas Theofanous.

Nästan 20 000 kvadratmeter ska ut på marknaden när AF-bostäder säljer ut större delen av Sparta. Efter många års diskussioner i stiftelsens styrelse har nu beslutet tagits, som innebär att de kommersiella lokalerna i bostadskomplexet kan säljas.

Har Sparta varit en belastning?

Tidigare år, speciellt under mitten av 00-talet har det varit svårt att få lokalerna uthyrda. Så lokalerna har kostat mycket arbetstid för personalen som ska underhålla och försöka hyra ut lokalerna, säger Nikolas Theofanous, AF:s bostadsombudsman och fortsätter:

– Men nu har AFB två långa attraktiva avtal med hyresgästerna Lunds universitet och Actic, som gör att lokalerna är mer eftertraktade för framtida fastighetsägare.

När Sparta byggdes var det tanken att de kommersiella lokalerna skulle tillhandahålla tjänster som just studenterna skulle gynnas av. Men allteftersom åren gått har målet med AFB:s verksamhet renodlats till att just tillhandahålla billiga studentbostäder, enligt Nikolas Theofanous.

Har du och dina företrädande bostadsombudsmän, som studenternas ombud, drivit på en försäljning för att de går minus?

Inte direkt, men vi har velat att AFB:s verksamhet ska inrikta sig alltmer på målet. Och genom att försöka sälja ut de kommersiella lokalerna så kan vi fokusera mer på det vi främst ska göra.

Vad ska AFB göra med pengarna?

– Det som har diskuterats i styrelsen är att höja takten på renoveringarna och nybyggnationerna som AFB vill göra. Vi vill exempelvis kunna installera riktiga köksfläktar i alla pentryn, något som har efterfrågats länge.