"Stereotyperna avgränsar"

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Teknologkåren vill utmana bilden av den typiska teknlogen. I dag öppnas portarna för Pub Proud ”en pub för HBTQ-studenter och vänner.”

– På ett sätt är den studentikosa bilden av teknologstudenten rolig, men den kan också hindra nya studenter från att känna sig hemma, säger arrangören Teresia Olsson.

Klockan 17 på torsdagseftermiddagen slår dörrarna upp till Cornelis publokal på LTH:s kårhus. Då invigs Pub proub, platsen där normerna om teknologstudenten ska brytas ner.

– Vi vill visa på mångfalden och utmana den stereotypa bilden av teknologen som en heterosexuell man som gillar att springa runt i overall, säger Teresia Olsson, vice ordförande i Teknologkåren och en av arrangörerna.

Hur kommer det sig att ni drog igång med detta?

– När jag klev på var det en av mina kärnfrågor att arbeta med hur vi ska kunna förnya likabehandlingsarbetet på kåren och fakulteten, säger Teresia Olsson och fortsätter:

– En av dessa delar var att öppna upp för en diskussion om sexuell läggning och kön, och hur normen om teknologstudenten ser ut. Tillsammans med ett grupp, som för tillfället har arbetsnamnet HBTG-nätverket, kom vi på att puben var ett passande forum att börja med.

När Lundagård når Teresia har hon precis varit och handlat maten till kvällens pub.

– Ja, det är svårt att veta vad 100 studenter kan förväntas vilja ha, men vi väljer att bryta mönstret med hamburgarna som vi brukar ha, och satsar på mexikanskt, skrattar Teresia.

Blir det några fler tillfällen?

– Om det går bra så tror jag absolut det. Förhoppningsvis så kan vi även hitta på något liknande från nätverket till nollningen framöver.

Pub proud är öppet för alla medlemmar i Teknologkåren och AF.