Hallands goes Starcraft

- in Nationer, Studentliv

På söndag kan alla dataspelsfantaster lämna datorn avstängd och se gaming-eliten göra upp om stora prispengar på storskärm i stället. Hallands nation bjuder alla intresserade att ta del av två turneringar där även svenska proffs finns representerade.

I Sverige är intresset litet för att titta på livesända dataspelsmatcher, men nu ska detta ändras på när Hallands bjuder in till dubbelturnering i Starcraft II.

 

– Vi drar igång E-sport. Det är en förkortning för elektronisk sport. Grejen är inte att man ska spela själv, utan kolla när proffsen spelar. Det är som att kolla på en fotbollsmatch, fast det är dataspel, Säger Martin Klingberg, initiativtagare.

Fenomenet är som allra störst i Sydkorea där dataspelsproffsens uppgörelser följs av en miljonpublik. Flera kanaler visar matcher regelbundet och de bästa spelarna har superstjärnestatus. I USA började man år 2011 också visa de största turneringarna, och nu har turen kommit till Sverige.

– Nu i helgen är det två turneringar. Varje evenemang har 32 spelare där alla först möts i ett gruppspel. Sen är det kvartsfinal, semifinal, final, precis som i en vanlig turnering i fotboll, säger Martin Klingberg.

Det är mycket pengar i potten. Varje turnering har sammanlagt 25000 euro i samlade prispengar. Vinnaren får 15000 euro och sen får de andra som också kommer till slutspelet dela på resten.

Dataspelsvärlden är tydligt mansdominerad och frågan är om det mest bara är killar som kommer dyka upp.

– Antagligen, i alla fall första gången. Jag tror inte lika många tjejer är intresserade eller vet vad det innebär i lika stor utsträckning. Fast jag tror det kommer att ändras när tjejer får se vad det här är för något, säger Martin Klingberg.

Men växer man inte upp från dataspel?

– Haha, nej, jag tycker inte det. Eller jag har inte gjort det i alla fall. Även om jag kanske inte spelar lika mycket som när jag var mindre, så finns alltid intresset kvar, säger Martin Klingberg.