Finansministern och moralen

- in Studentliv
@Annika Skogar

Han väljer Obama framför Romney, Reinfeldt framför Bildt men passar på valet mellan Saudiarabien och Syrien. Under onsdagkvällen gästades Studentafton av Sveriges finansminister Anders Borg.

Onsdagens Studentafton fick sig en någon oväntad öppning. Innan det klassiska samtalet kunde sätta igång hade finansministern önskat att själv få hålla ett halvtimmeslångt anförande.

Anders Borg klickar sig i snabb takt igenom konsolideringsåtgärder, strukturreformer och gini-koefficienter. Det krävs sina högskolepoäng i nationalekonomi för att riktigt hänga med.

– Ungdomsarbetslösheten är Sveriges uppenbara Akilleshäl, säger Anders Borg.

Förstår vi ingenting annat än det lyckas finansministern dock få fram budskapet att det annars går mycket bra för Sverige. Vi vinner mot de andra länderna i nästan varenda graf.

Efter powerpointen och det politiska brandtalet tar kvällen sig sedan en vändning. Dagens Nyheters Peter Wolodarski är förberedd med det klassiska Youtube-klippet där en ung Anders Borg proklamerar att om han vore statsminister skulle han ”inte göra ett jota”. Finansministern ler:

– Jag och den unge Anders Borg delar fortfarande samma tro på människans frihet, men nu tror jag att det också krävs en välfärdsstat.

Wolodarski leder sedan samtalet till filosofi och moraliska dilemman där det också stannar resten av kvällen.

I vilka lägen är det rätt att ljuga som finansminisiter? Finns Gud? Vem ska prioriteras i en sjunkande båt?

Borg gör sitt bästa men vet stundom varken in eller ut. Han utbrister frustrerat:

– Åh, jag tycker som regeringen!

Häng med bakom kulisserna på studentaftonen.