Praktisk punk svenne-style

- in Krönika/Nöje, Krönikor

Könsstereotyper återföds även på 10-talet. Om vi alla praktiserar lite vardagspunk kanske vi kan sätta stopp för fåneriet, tycker Malte Lindahl och gör hemmafrurevolt.

Det var en golgatavandring genom Ica, ni vet, när huvudet är lindat i bubbelplast och pensionärerna släpar sina små korgar efter sig likt ett kors, konsumtionens ok. Inköpslistan är djupt begraven i det undermedvetna. Vi går i cirklar. Ett finnigt butiksbiträde ställer konservburkar i raka rader och en gubbe gräver ut demensen ur näsan. Det var en sån dag, häromveckan när jag inte kunde låta bli att uppmärksamma följande produkt.

I en intervju med Freshnet.se säger Ebba Bonnier – skaparen av Femme natural boost om varför hon valde att lansera en energidryck för kvinnor.

– Vi tyckte att något fattades. Under en intensiv tentaperiod gick det upp för oss att killar konsumerar energidryck i mängder medan tjejer försöker få i sig energi på annat sätt… Vår vision är att bli det naturliga valet av energi för kvinnor.

Trots den matta finishen och den flickiga designen finns det inte något förlegat över det här? Skulle den inte lika gärna kunna infogas i en 50tals reklam? Stå på diskbänken bredvid den käcka hemmafrun. ”Astrid tar sig igenom dagens göromål med friska och lätta tag.”

Den här burken gjorde mig glad i all sin idioti och jag kände mig lite punkig, just där och då, jag ville sparka in en dörr, kissa på systemet och knacka ner lite könsstereotyper. Så jag, i egenskap av man, köpte den där rosa burken och jag drack den själv för att orka i min träliga vardag av hushållsnäratjänster. Den smaka trist.

Jag tycker det låter lite som Ebba Bonnier tycker hon slår ett slag för jämställdheten. Energidryck ska inte bara vara för män utan också för kvinnor. Vad trist då att jämställdhet bara tar sig uttryck i att Alla ska ha möjlighet till konsumtion. Och vad trist då att burken är rosa och ”av kvinnor för kvinnor”. Och vad trist då att min motreaktion blir att jag ska revoltera genom konsumtion.

Jag vädjar till lite äkta punk. Ge ditt bästa punktips på hur man ska mula ner Femme natural boost. Inga facebookgrupper. Ut på gatan och sparkas.

Ps. Här är ett litet skissat förslag på hur en reklamkampanj för femme natural boost skulle kunna se ut. Ni får tänka in glada hemmafruar på bilderna.

Helgtips

Fredag Lyssna på florence valentin den fria världen och spring längs med Lunds kullerstensgator och låtsas för en stund att du heter Kenta eller Stoffe. Drick folköl i en kundvagn och sen drar du till Moriskan i Malmö för gött balkanblås vid elvasnåret. Eller så skit i allt det där! Jag tänker inte hoppa på tåget till alkoholromantik. Lös Pussel!

Lördag Trigga igång nostalgiådran och gå på gratis filmvisning av Alfons Åberg på Kino kl 14.00! Fint med matiné!

Söndag Gå naken hela dagen, man kan sträcka sig till morgonrock men där går fan gränsen. Gör egen god müsli! Medans du väntar på müslin kollar du in dåligt uppstoppade djur. Det är kul. På kvällen kollar du min favorit nu – Lawrence of Arabia.

 

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

“Fri akademi eller genusdoktrin?” – Höstens första studentafton

För första gången någonsin kunde man följa Studentafton