Karnevalens omprövning under utredning

- in Karneval

Lundakarnevalen har begärt en omprövning av den ”oväntade skattesmällen” på 108 430 kronor. Vid sidan om har 238 personer samlat ihop nästan 15 000 kronor för att rädda startbudgeten för 2014.

Det var i september förra året som Lundakarnevalen fick ett brev av Skatteverket som krävde dem på pengar. 108 430 kronor skulle betalas som arbetsgivaravgift för att Lundakarnevalen bjudit sina 5 000 ideella medarbetare på mat och fester, så kallad soulagering.

Karnevalen skickade in en begäran om omprövning till Skatteverket den 24 april.

”Vi tycker att beslutet är fel”

Tillsammans med ett gäng gamla karnevalister har karnevalsgeneralen Erik Neppelberg skrivit begäran.

– Vi tycker att beslutet är fel, att Skatteverket har gjort en felaktig bedömning. Ersättning som soulagering ska inte utgöra en avgiftspliktig ersättning för arbete, som man ska skatta för, säger Erik Neppelberg och fortsätter:

– Vi tycker inte heller att deras beslut är tillräckligt grundat. Vi vill att de ska utveckla det.

Vad det står i begäran i detalj vill Erik Neppelberg inte gå in på, utan han menar att det är en pågående utredning och att det därför är bäst att inte kommentera innehållet.

Parallell insamling

I ett försök att hjälpa karnevalen med skattekostnaden bestämde sig Robin Wikström, en av de ideella medarbetarna, att starta en insamling. Han skapade facebookgruppen ”Jag vill gärna rädda Lundakarnevalen!”

– Jag tänkte att de 5 000 karnevalisterna som jobbat kunde betala sin egen skatt, eftersom det ändå inte handlar om en så stor summa pengar per person, säger han.

Totalt var det 1 342 personer som deltog i facebook-eventet när det avslutades. För tillfället har 238 personer samlat in 14 966 kronor till Karnevalen.

– Det var vissa som betalade sina 22 kronor, men det fanns vissa gamla rävar som varit med tidigare år som gick in och betalade dubbelt och till ock med trippelt. I slutändan så kom det in mer pengar än förväntat, säger Robin Wikström.

Skatteverket vill bara kommentera med att de har fått in begäran.