Sången som får mig att vilja hoppa från Eiffeltornet

- in Krönikor
@Lundagård

Linnea Lundborg tar tillfället i akt och spyr galla över en nationalklenod, något hon längtat efter länge.

Det finns så sjukt många obehagliga låtar om kärlek. En av dem är Just the way you are med Bruno Mars, som jag redan tidigare dissekerat.

Så här när man är mitt uppe i semesterplanerna – kanske passar en weekend i Paris? – vill jag fortsätta denna undersökning av populärkulturellt patriarkalt bottenskrap, och vad passar väl bättre än ”Eiffeltornet” med allas vår Ted Gärdestad?

Nu kanske du är en av dem som inte ”lyssnar på texten” i låtar. Du sitter inte och grubblar på vad Ted Gärdestad sjunger om, du nöter inte din hjärna med sådana besvär, du ligger inte vaken om nätterna och vrider dig i svettiga lakan för att du inte förstår hur någon, NÅGON, kunde tycka att det var en bra idé att skriva en låt som att hen ”tänker hoppa nerför Eiffeltornet”. Tur för dig då, att jag är precis tvärtom.

Eiffeltornet är en låt som handlar om en pojke och en flicka. Som är kära. Jag vet, sjukt förutsägbart, men det blir värre. Det är nämligen så att pojken närmast liknar en psykopat. Denna snubbe lägger märke till att tjejen han hänger med även ler mot andra killar.

Han känner sig ”förbisedd, vilseledd, mhmm”. Ted gör klart att det här inte är okej beteende. Han ”begär en liten bagatell – jag vill ha dig för mig själv”. Tjejen ska alltså lägga av med det här med att smila mot folk av motsatt kön. Annars? Tar han livet av sig. Han åker till och med till Frankrike. Han hoppar från den största sevärdigheten of all times. Ja, han är en dramaqueen.

Med en klämcheck artist och en catchy refräng skymmer man lätt en text som är åt helvete. För det är inte spexigt med en kille som sjunger att han ska ta livet av sig för att hans flickvän har vänner och är glad. Att begränsa, kontrollera och kräva sin tjejs totala uppmärksamhet är att dra tvåsamheten alldeles för långt, vilket händer alldeles för ofta och speciellt i populärmusik.

Men nej, något som är superfel IRL är inte okej invävt i vers och refräng. Det är djupt oroande och ingenting som dagens ungdom borde uppmuntras till. Som tur är lyssnar de mycket hellre på Justin Biebers ”Boyfriend”. Med djupt oroade textrader som ”If I was your boyfriend, I’d never let you go, Keep you on my arm girl you’d never be alone.”

Men det är en annan krönika.

Helgens tips:

Fredag: Jag börjar med att dansa en lyckodans över att B-uppsatsen är inlämnad. Passa på du också, uppsatsinlämning eller inte. Drick ett stort glas apelsinjuice och le mot världen. Sedan kan du, som jag, ta tåget till Humlebäck och besöka Louisianas utställning Avantgardens Kvinder innan den tar slut på måndag. Därifrån är det dessutom inte långt till Köpenhamn, billig fest och en promenad i Christiania.

Lördag: Ta tillfället i akt att hänga med klassen innan sommarlovet, kanske ses ni aldrig igen! Fixa ihop en spontan sittning om ni inte redan planerat in en med crossdressingtema som min suveräna klass. Efteråt kan ni i gemensam trupp dra på Smålands nya popklubb; Look heart, no hands!,  som dekorerat Eden med finaste post-it-affischeringen i veckan.

Söndag: Cykla till Lomma och släng dig i havet! Köp glass, gräv ner tårna i sanden, och glöm för allt i världen inte solkrämen. Är det redan försent får du stanna inne med kylbalsam och fördragna persienner och bittert youtube:a semesterdystopier. Första länken här.