Långsam laxlåda

- in Reportage
@Ida Ölmedal

Ulrika Gunnerud och Elin Johansson, doktorander i industriell näringslära, tipsar om hur du håller dig mätt länge på mat som gör både mun och mage lyckliga.

Elin Johansson, doktorand i industriell näringslära,  plockar upp ett korn ur grytan och biter av det på mitten. Inuti finns en vit, fast kärna.

– Såhär ska det se ut, även om det kan kännas lite tuggigt. Det vita är svårtåtkomlig stärkelse.

För Elin Johansson och hennes doktorandkollega Ulrika Gunnerud är bra mat sådan mat som tar tid för kroppen att ta upp. Följaktligen är stommen i deras matlåda en rejäl portion kokta kornkärnor.

– Men oavsett om man äter vete, korn eller råg är det viktiga att man använder hela kärnor, säger Elin Johansson och förklarar:

– Om kärnan är hel tar den sig längre ner i tarmen innan det bryts ner. Det gör att man får en jämnare blodsockerkurva.

Det är i det oklanderligt rena köket på Kemicentrum som Elin Johansson och Ulrika Gunnerud till vardags förbereder sina försöksmål, som de sedan testar på frivilliga friska personer – ofta studenter. Fast så komplicerade måltider som idag blir det sällan: snarare en bit bröd eller en testdryck av något slag. Resultaten är tydliga: långsamma kolhydrater, fetter och proteiner av god kvalitét har visat sig påverka flera riskfaktorer för diabetes och hjärtsjukdomar på ett gynnsamt sätt.

Övervikt och högt blodtryck är några exempel. Dessutom har försök visat att man får bättre arbetsminne och mer långvarig koncentrationsförmåga om man äter långsamma kolhydrater, berättar Elin Johansson.

Perfekt för den tentapluggande studenten alltså. I alla fall fram till den där sista natten när man sitter och svettas över böckerna och sockerkicken alltmer framstår som sista skeppet mot gryningen. Men bara för att man ”syndar” en gång har inte alla andra dagars nytta varit förgäves, understryker Ulrika Gunnerud.

– En hälsosam måltid påverkar också hur du svarar på nästa måltid. I försöken med kornkärnorna har vi sett att kroppens förmåga att ta emot nästa måltid tydligt förbättras. Skapas exempelvis en bra mikroflora i tarmen försvinner den ju inte från en gång till en annan, säger hon.

Men det behöver inte ta lång tid att laga långsam mat. För stressiga tentaperioder har Elin Johansson och Ulrika Gunnerud också en lunchmeny: grova mackor med makrill i tomatsås, kompletterat med ett äpple.

– Makrill på burk är jättepraktiskt. Bara att stoppa ner i väskan, tipsar Elin Johansson.