Världens nordligaste sjukhus

- in Nyheter

Huruvida Nordnord-Norges Universitetssjukhus verkligen kan kallas jordens nordligaste sjukhus beror givetvis på hur begreppet sjukhus definieras.  Exempelvis kan ett skjul med utbildad personal, eller bara personal,  givetvis bli kallat ett sjukhus. Dock endast under förutsättningarna att verksamheten är vårdinriktad och inte är fokuserad på fiske eller radarövervakning, eller annat icke-vårdrelaterat.

Oavsett definition och eventuell existens av andra institutioner som aspirerar på titeln står det klart att Longyearbyens vårdcentral är ett sjukhus, samt att det ligger en bra bit norrut.

Just lokationen är en anledning till varför vi väljer att genomföra vår studie på denna plats. Ifall du som läser detta är stamkund här så vet du att vi ska syssla med intervjuer och att intervjuerna ska handla om akutsjukvård. Förutsättningarna för akutsjukvården på Svalbard är beroende på inställning hos beaktaren antingen bra eller dålig.

På Svalbard finns få vägar, mycket mörker, biffiga björnar och gruvarbetare i mängder. Alkohol konsumeras friskt (restriktioner har införts, vilket dock inte hindrar hembränning. Tror vi i alla fall). Således är förutsättningarna för att skapa tillfällen för akutsjukvård mycket bra.

Sjukhuset på Svalbard har 19 anställda. Alla är inte där samtidigt och resurserna är i förhållande till en riktig stad begränsade. Detta har bland annat lett till tvångsevakuering av gravida kvinnor efter ett visst antal veckor. Hårt kan tyckas, men då resurserna inte finns så är inget annat alternativ gångbart.

Närmaste riktiga sjukhus finns i Tromsö, som också är utgångspunkt för de luftburna ambulanser som bemannar Svalbard. Flygningen genomförs över iskallt blåsigt vatten med få möjligheter till nödlandning.

Som ni förstår är förutsättningarna att hantera de uppkomna akutsituationerna sämre än vad jag som storstadsbo är van vid. Uppvuxen i Södersjukhusets skugga i Stockholm var jag som barn aldrig längre bort än 5 minuter från i stort sett alla tänkbara akutingrepp. En lyx som Svalbarditerna (samt de flesta i världen som inte har vuxit upp på Magnus Ladulåsgatan) saknar.

Detta är ett område som vi ämnar gräva djupare i. Givetvis kommer fler blogginlägg om våra fynd och funderingar!