Replik: ”För dem är det precis så dystert som det utmålas.”

- in Debatt
@Max Jedeur-Palmgren

Reportageförfattaren Max Jedeur Palmgren svarar på debattartikeln från kåren.

Ja, buss på regeringen! Inget av er kritik mot det orimliga i skillnaderna i sagt och gjort hos regering/departement/myndighet ska jag säga emot eller ens kommentera. Jag förhåller mig dock ganska optimistisk för framtiden, och tror nog i mitt naiva sinne att HSV under ledningen av mastermind of sammanslagning (Lars Haikola) arbetar för att öppna upp för sådana samarbeten som Lunds universitet och Högskolan Kristianstad nu gett sig på.

 

Däremot känner jag mig nödgad att bara korrigera er uppfattning av reportaget ”Sämst i klassen?”. Var någonstans läser ni in att alla är missnöjda med utbildningen?

Tvärtom tycker jag att det framgår, och det var också min avsikt, att det mycket väl kan vara så att utbildningen håller hög klass redan nu. För de som klarar den.

Det som jag ville visa på, och som illustreras med Varg Björklunds fall, är vad som kan hända när ett universitet får bråttom i att nå upp till ambitionen att vara bäst på allt.

 

Applåder till ansträngningarna som nu görs, men det som du hänvisar till som ”en del problem” har bevisligen redan fått en oacceptabel hög skara läraraspiranter att hoppa av. För dem är det en klen tröst att de nu skickas in mer resurser till studieverkstad och vägledning.

För dem som investerat tid och dyra CSN-pengar för att jaga en dröm och börja på en utbildning – som inte riktigt var redo för dem – är det precis så dystert som det utmålas.