Frivillig och ofrivillig komik

- in Nyheter
@Kenneth Carlsson

Avverkade två filmer på Kino igår: en amerikansk frivillig komisk skräckis, och en ofrivilligt komisk svensk sådan. Men jag fick se en Johannes Brost utföra mord med gevär och morakniv!

Jag väljer med att börja i fel ända med den svenska filmen, Wither. Festivalgeneral Johan Barrander hyllade filmen innan visningen som en ovanligt bra svensk skräckis. Och det var den kanske. Det man ska ge den är hjärtat som filmskaparna har lagt ner bakom. Med väldigt låg budget har de fått ihop en riktigt snygg film! Problemet då? STORYN. Ja, visst har man sett det där med ett gäng ungdomar som hittar en stuga i ödemarken förr? Jag kan faktiskt ta det. Men inte alla lösa trådar i berättelsen. Och absolut inte att karaktärerna är så fullständigt pantade att jag önskar livet ur dem alla till slut. Men stort plus för att Johannes Brost har en biroll som galen jägare. Att man får se honom skära skallen av levande lik med en morakniv är filmens stora behållning.

Men Wither kändes lite för klyschig var Justin Bensons och Aaron Moorheads Resolution en klar motsats, åtminstone i genren. ”Skrattar tjejen är halva inne”, tipsade de två amerikanerna på skarp brytning innan filmen. Och visst stämde det. En galen rehabvägrande knarkare blir inlåst i sin stuga av sin bästa kompis, i ett sista försök av avvänjning från drogerna. Men något bevakar dem. Jag vill egentligen inte säga mer om det hela, mer än GÅ OCH SE! Det här är en rolig skräckis, men framför allt en smart. Biosalongen satt som i en psykisk terror bitvis.

Benson och Moorhead var i övrigt två riktiga lirare. Innan filmen visade de en underbart skön kortfilm de hade gjort på hotellrummet, Lund the Right One In. Med FFF-vampyren i en viktig biroll. Efter filmvisningen ville regissörparet dricka öl med hela publiken.

Tänkte gå och se DREDD efteråt, men den var slutsåld. Denna kväll visas amerikanskt, franskt och sydkoreanskt.

Personligen är det nog mest amerikanska Sun Don’t Shine som verkar mest spännande. En bil, ett par och ett torrt amerikanskt landskap. MUMS!

Förresten, Johannes Brost har ju varit med i svenska skräckfilmer förr. Minns någon Besökarna?