Fler green cards till studenter

- in Internationellt, Studentliv

Pluggar du natur och teknik? I USA vill republikanerna öronmärka uppehållstillstånd till dig som vill plugga på master- och forskarnivå. Läs mer om detta och mycket annat i veckans internationella utblick.

 

Kenya inför universitetsranking

För att förbättra kvaliteten och göra sina universitet mer konkurrenskraftiga rör sig Kenya närmare mot införandet av ett rankingsystem, skriver University World News. Rankingsystemet skulle innefatta indikatorer som till exempel antalet utbildningar som erbjuds, fysisk faciliteter och service. Antalet universitet i Kenya har mer än fördubblats de senaste fem åren från 30 till minst 67, och antalet studenter har ökat med 65 procent.

 

Högre utbildning utreds i EU

Europakommissionen anser att medlemsländerna inte investerar tillräckligt i sina högre utbildningar för att konkurrera i den globala ekonomin, och har därför tillsatt en grupp som ska se över högskoleutbildningen inom EU. Gruppen ska ledas av Mary McAlee, tidigare Irlands president, och ska fokusera på hur det bäst går att öka kvaliteten i undervisningen, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen. Gruppen ska identifiera de bästa lösningarna och göra rekommendationer till beslutsfattare och universitet.

 

Svikande födelsetal påverkar universiteten i Sydkorea

För första gången på sex år faller antalet högskole- och universitetsstudenter i Sydkorea, skriver The Chosun Ibo. Enligt den senaste statistiken är det 3.73 miljoner sykoreaner som studerar på högskolor eller universitet, men fallande födelsetal kommer enligt prognoserna leda till omfattande nedskärningar i utbildningsprogram och högskolor framöver. Redan nu står 30 procent av de sydkoreanska utbildningarna utan möjlighet att fylla sina platser.

 

Lagförslag i USA vill öronmärka uppehållstillstånd

Kongressen i USA vill att fler utländska studenter som vill ta masters- och doktorsexamen inom naturvetenskap och teknik ska få möjlighet att studera i landet, skriver The New York Times. Det republikanska lagförslaget skulle innebära en omfördelning av 55 000 uppehållstillstånd, green cards, som tidigare har ingått i ett lotteri och tillfallit immigranter från länder med små populationer i USA. Lagförslaget har fått medhåll av 165 amerikanska universitetsrektorer och ser även ut att ha ett brett stöd i kongressen.

Dokumentation om kvinnors historia räddat

Efter finansieringsproblem griper London School of Economics in och räddar Europas största samling av dokumentation om kvinnors historia, The Women’s Library. Det rapporterar The Guardian. Biblioteket grundades 1926 av suffragetten Millicent Fawcett och inrymmer betydande dokumentation om kvinnors rättigheter angående till exempel sexualitet, hälsa, utbildning och arbete.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se