Tid att koppla upp även utanför campus

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Nu är det dags att utnyttja tiden mellan uteblivna tåg. Ett nytt samarbete gör att du som surfar på nätverket Eduroam kommer att få tillgång till tusentals nya surfzoner runt om i Sverige.

– Tekniken är redan här, säger Börje Josefsson, tillförordnad föreståndare på Sunet.

Sunet är ett datornätverk som kopplar samman Sveriges universitet och högskolor, och genom att man tar in den trådlösa nätverksoperatören the Cloud som samarbetspartner så innebär det att studenter nu kostnadsfritt får tillgång till 4500 nya surfzoner i Sverige.

Syftet med samarbetet är att studenter och personal ska kunna koppla upp mot det trådlösa nätverket eduroamäven utanför universitetets väggar.

Fram tills nu har eduroam bara varit möjligt att koppla upp till när du befunnit dig på plats på något av lärosäten som är med i samarbetet.

– Det vi nu erbjuder studenter och personal på Sveriges alla lärosäten är möjligheten att koppla upp sig gratis mot eduroam på allt fler platser tack vare det utökade antalet surfzoner som ett resultat av det nya samarbetet, säger Börje Josefsson.

Tanken är att kunna erbjuda uppkoppling på olika resecentra som tågstationer och flygplatser.

Utöver dessa, nämner Börje Josefsson bland annat caféer och restauranger.

Hur ser förändringen ut i praktiken för dem som är vana sedan länge vid att koppla upp mot eduroam?

– Gamla, tidigare konfigurerade inloggningar gäller fortsättningsvis och inte heller kommer vare sig användarvänlighet eller uppkopplingshastighet påverkas, säger Börje Josefsson.

– Förändringen är den bättre tillgängligheten. Enligt planen ska hela landet vara med innan oktober är slut, men redan nu är tekniken i drift i Lund.

 

Text: Jessica Christoffersen

About the author

Lundagård är Sveriges äldsta studenttidning, grundad 1920.

Related Posts