Nu åker vi snart

- in Nyheter

Nu är flygbiljetterna utskrivna och kläderna nedpackade. Klockan halv fem i morgon bitti börjar vår resa västerut. Florida, North Carolina och Washington DC är redan inplanerade. Förhoppningsvis kommer vi också ta oss till Pennsylvania, Ohio och/eller Virginia. Det är där som USA-valet kommer avgöras.

För i det amerikanska systemet har alla delstater ett visst antal röster i presidentvalet. Den kandidat som vinner en delstat vinner alla deras röster. I 40 av 50 delstater är det redan klart vem som kommer segra. Där spenderas inga pengar och där sänds inga reklamfilmer. I de övriga 10 är kampen stenhård. Bara i Florida har 104 miljoner dollar spenderats och över 140 000 reklaminslag sänts i tv. Det är där vi kommer att vara.

Presidentdebatten igår blev en riktig kamp. Presidentkandidaterna kämpade inte bara verbalt utan också fysiskt med att försöka ta plats på scen. Just nu är domen från proffstyckare och opinionsmätningar att Obama vann och därmed väntar troligen ett ryck uppåt i opinionen. Samtidigt är osäkerhetsfaktorerna många. Valdeltagandet är lågt och av de som idag säger att de ska rösta på en annan kandidat än Obama eller Romney kommer merparten ändra sig till valdagen. Spänningen lär därför hålla i sig ända fram till valdagen.

Här på valbloggen kommer vi främst fokusera på gräsrotskampanjernas och studentorganisationernas roll i valet. Jag hoppas ni följer oss här ända fram till valdagen. Det kommer bli en spännande resa.