WiFiunkar det inte, Sol?

- in Frågan, Studentliv

Universitetet skryter om den goda uppkopplingen på campus, men på Språk- och litteraturcentrum är det stora problem med att koppla upp sig mot det trådlösa nätverket. Varför?

Lunds universitet säger sig erbjuda sina studenter mycket goda möjligheter till trådlös internetuppkoppling över hela universitetsområdet. Håller universitet verkligen vad det lovar? På Språk- och litteraturcentrum, Sol, råder det delade meningar om den saken.

Lundagårds utsände misslyckas både med att koppla upp sin laptop mot nätverket i den tysta lässalen på tredje våningen, samt i den mindre salen H135b. Dessutom tycks det vara orimligt svårt att få 3G-täckning på mobilen ute i entrén, vilket har orsakat många kyliga stunder utanför Sol-centrum för gemene student.

Lundagård ringer upp Jan Engvald på LDC, Lunds datacentral, som ligger bakom nätverket på Sol, för att ta reda på vad problemet är. Precis i början av samtalet knastrar det till i telefonen och Jan Engvald frågar om vi möjligtvis ringer från Sol, eftersom mobiltäckningen brukar vara dålig där. Så var inte fallet, men det tyder på att LDC är medvetna om att det råder viss problematik i byggnaden.

På frågan varför det trådlösa nätverket fungerar så bristfälligt, svarar Engvald att det beror på att det ännu inte är färdiginstallerat.

– Än så länge är täckningen på Språk- och litteraturcentrum sporadisk, det finns bara ett par accesspunkter i nuläget, men målet är att det ska finnas täckning i hela byggnaden.

Sol har funnits sedan 2004, varför har det tagit så lång tid?

– Det har funnits mycket arbete att göra på andra områden, så Sol har inte kunnat prioriteras.

Det här väcker funderingar om hur länge studenterna på Sol ska behöva vänta innan de har tillgång till den sortens uppkopplingsmöjligheter de förväntar sig.

– Jag skulle gissa på att det dröjer ungefär fyra månader till, säger Jan Engvald.

 

Kan inte du heller surfa in på den här artikeln? Hör av dig till oss här.