Där allting börjar

- in litteratur
@Emma Andersson

Kan en deckare handla om en socionom som utreder en elvaårig pojkes familjesituation? Det är utgångspunkten för debutanten och före detta lundastudenten Jeremiah Karlssons nyutkomna spänningsroman Tystnadens älskare, stjärnornas vän.

Måndag morgon. På socialtjänsten i Ljungby sitter den nyutexaminerade socionomen Edvard. En anmälan har kommit in angående några pojkar som skjutit med luftgevär på en förskola över helgen. Anmälaren känner till en av dem, elvaårige Staffan Holgerson, och menar att han kan vara ett fall för socialtjänsten. Det visar sig snart att även skola och polis misstänker att pojken far illa hemma.

På grund av nedskärningar och brist på resurser blir lille Staffan Edvards första egna utredning. Tjugofem år, utan egna barn, ska Edvard nu försöka ta reda på vad som egentligen pågår innanför väggarna i den splittrade familjen Holgersons hem.

Jeremiah Karlsson, själv socionom utbildad i Lund, har beskrivit sin debut som en nyskapande deckare. Nyskapande vet jag inte riktigt om jag kan hålla med om, då Edvard trots sin ungdom delar lite väl många karaktärsdrag med tidigare kända poliskommissarier, men likheten med en deckare är stor. Här är dock morden ersatta av en dramatisk familjesituation, och polisen är ersatt av socialtjänsten – den där myndigheten som titt som tätt figurerar på nyheterna, men som sällan får spela huvudrollen i skönlitteraturen.

Här har Jeremiah Karlsson hittat sin nisch. För är det inte ofta där det börjar? Med trasiga familjer, och barn som går i missbrukande, våldsamma eller psykiskt sjuka föräldrars fotspår. Och mitt i allt det här står socialtjänsten. Det är deras jobb att agera utifrån barnets bästa, att försöka förhindra den onda spiral som gör att de stackars utsatta små blir de vi senare läser om i de mer traditionella deckarna.

Och det är det som enligt min åsikt är berättelsens främsta behållning. Hur vi genom socialtjänstens ögon får möta de som en dag kommer att växa upp. Och hur huvudpersonen Edvard börjar inse att de beslut han fattar som utredare, antingen kan rädda livet på ett barn, eller ge samhället ännu en utåtagerande ung människa som går vidare till att bli polisens problem.

För trots bristen på mord blir Tystnadens älskare, stjärnornas vän en annorlunda spänningsroman som håller spänningen uppe just genom sitt nya perspektiv – den nya spelplanen och vilka konsekvenser vartenda steg på den spelplanen kan få.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Med Kreuger blir ekonomi magi

I årets Siste april-spex återbesöker Lundaspexarna en ny