Hon kan konsten att presentera sin forskning

- in Nyheter

Zlatan och dyngbaggar. Det kan vara framgångsreceptet för att vinna Forskar Grand Prix.

Klockan är tio i Polhemskolans aula. Sinnesbiologen Marie Dacke och fyra andra taggade forskare bläddrar nervöst bland sina papper. De är där idag för att presentera sin forskning för gymnasieskolans elever genom att tävla mot varandra i Science Slam-tävlingen Forskar Grand Prix.

Snart ska Marie Dacke upp på scenen och berätta omhur små djur löser stora uppgifter.

Hevi, Sandra och Annika som läser Naturvetenskap har stora förväntningar på de kommande uppträdena.

– Vi tror absolut att ett par minuters presentation kan räcka för att engagera, om det gör det bra, säger de unisont.

En som vet hur man gör är Karolina Östbring, som vann den första deltävlingen i Malmö i september.

– Det är väldigt tydligt. Gör man det inte bra tittar de ner i sina mobiler, men gör man det bra så sitter de knäpptysta

Karolina Östbring som, liksom Marie Dacke, representerar Lunds universitet har alltså tidigare klarat av sina tre minuter på scen och nu är det hennes motståndares tur. Idag så är det Marie Dacke, Daniel Nebel, Pernilla Ouis, Ingegerd Ericsson och Ola Wikander som ska göra ett försök att inspirera med sin forskning.

Hur tänker en forskare som har ägnat flera år åt sina studier när hen bestämmer sig för att sammanfatta allt på några ynka minuter?

– Först får man panik, säger Marie Dacke med ett gapskratt.

– Sedan börjar man tänka att nu ska jag berätta om min forskning precist men inte exakt. Det är en enorm filtrering som görs.

Och det här med gymnasieelever som domare?

– Det är mycket smart! Visst är det så att vi nu möter en lätt dittvingad publik, och det är ju skillnad mot när människor själva uppsöker ens föreläsning. Men samtidigt är det ungdomarnas intresse vi vill fånga, de är framtidens forskare som vi ska engagera.

Sinnesbiologen Marie Dacke inleder sina tre minuter på scen med att påvisa likheten mellan Zlatan Ibrahimovic och dyngbaggar:

– Båda är experter på att rulla boll.

Därefter var det nerförsbacke. Filmsekvenser på dyngbaggarnas slit, solen och vintergatan och en kameo av Marie Dacke själv, lotsandes dyngbaggar, i en av filmsekvenserna drog ner massiva applåder.

När sedan juryns och gymnasieelevernas röster räknats samman stod slutligen Marie Dacke som vinnande representant för Lunds universitet.

Klassisk fråga på det. Hur känns det?

– Det är alltid rolig att vinna såklart, men det hade också varit roligt att få fortsätta prata med eleverna efteråt.

Huruvida Hevi, Sandra och Annika var nöjda med framträdandena fick vi aldrig svar på mer än genom att avläsa applåder och visslingar. På något magiskt vis tömdes aulan inom loppet av 30 sekunder när tävlingen var avslutad.

Den fjärde december är det dags för Marie Dacke att gå upp på scenen igen. Då i finalen i Forskar Grand Prix som avgörs i Stockholm.