8. Samtidigt i Afrika

- in Julkalender
@Kenneth Carlsson

…ja, de vet att det är jul. Och de delar julens värderingar. Efter Band Aids Do They Know It’s Christmas är det äntligen dags att ge något tillbaka.

1984 drog irländarna Bob Geldof och (en snart välgörenhetsfrälst) Bono (i imponerande hockeyfrilla) ihop de brittiska öarnas mest populära artister för att spela in en singel till förmån för de svältande barnen Etiopien. Eller Afrika, som man kort och gott skrev för att folk skulle förstå vilken världsdel det rörde sig om.

Med singeln startade en våg av välgörenhetslåtar, som spårade ur fullständigt med det svenska initiativet Metal Aid. Men vad annat kunde man vänta sig efter Do They Know It’s Christmas försäljningssiffror? Den bäst säljande singeln i Storbritannien tills fem miljoner gråtande britter köpte Elton Johns England’s Rose efter prinsessan Dianas död, 1997.

Men efter 28 år är det tid för Afrika att tacka – och varför inte med en egen välgörenhetslåt? Frågan är dock vad européerna behöver. En stabil Euro? Nej, god ekonomi har inte Afrika i överflöd. Så vad finns? Jo, värme.

Precis som alla har sett Biafrabarn med uppblåsta magar, har alla även sett hur skandinaverna blåser bort i snön. Värst är det så klart för Europas nordligaste land: vår granne Norge. Därför har dessa afrikaner kommit på en lösning för sina systrar och bröder i norr. Inte ett öga torrt!

 

Fakta

[checklist]

Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge. Spana in kalendern på Lundagard.net här

  • Illustrationer: Anna Åkesson

 

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.