Tio nya universitet i England, fyra stängda i Afghanistan

Slagsmål med dödsfall som utgång i Afghanistan, tio nya universitet i Storbritannien och egyptiska studenter på biståndsresa till Gazaremsan. Vardagen för studenter världen över är lika omväxlande som dramatisk. Läs mer i veckans internationella utblick.

För att försöka lugna ner sekteristiska stämningar stängde den afghanska regeringen ner fyra statliga universitet i Kabul under en tiodagarsperiod. Sammandrabbningar på Kabul University har inträffat och resulterat i ett stort antal skadade elever, samt ett dödsfall, enligt University World News. En konflikt utbröt under en Shiamuslimsk ceremoni i en studentkorridor i slutet av november, och vittnen såg en inblandad student dö efter att ha knuffats ut från ett fönster på tredje våningen.

Tio lärosäten får universitetsstatus i Storbritannien, berättar the Guardian. Universitets- och vetenskapsminister David Willetts står bakom den största omorganiseringen inom sektorn sedan 1993. De nya universiteten är mindre lärosäten, och de kan nu uppnå universitetsstatus eftersom kravet på att hur många elever ett universitet ska anta har sänkts från 4000 elever till 1000.

Fyrtiofem studenter från Kairo, både egyptier och utbytesstudenter, begav sig nyligen till Gazaremsan för att bistå med läkemedel och visa stöd för den palestinska befolkningen. Dåliga väderförhållanden och visumproblem var några av svårigheterna som mötte studenterna under resan, som ändå är glada att de reste dit. En student berättar för The Caravan att hon under resan lärde sig mycket om Gaza och vad palestinierna går igenom.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.