21. Rustad för Ragnarök

- in Julkalender, Krönikor

21. Ragnarök. Armageddon. Kärt barn har många namn, och så även det fenomen som skulle kunna inträffa i dag. Maria Rosén filosoferar kring världens vara och inte vara, den 21 december 2012.

I dag är det dan före dan före dan före dopparedan, och slutet på en allvarlig nedräkning närmar sig. I dag är även dagen då en ännu allvarligare nedräkning når sin ände.

I dag tar mayakalenderns dagar officiellt slut, tio dagar före min egen kalender från Burde. Jag tillhör dem som tycker att ett nytt år är riktigt trevlig. En ny almanacka ger en chansen att infria aldrig tidigare infriade löften, få en ny start och vända blad. Och det vet ju alla, att vända blad är kungligt kul.

Den enda gång jag känt lite domedagskänsla inför ett nytt år var inför nyårsafton, 1999.

Ett nytt millennium stod för dörren för den som ville glänta på porten och glutta. Dock fanns det de som sade sig redan ha gläntat på dörren och gluttat, och som använde överrumplande mörka tongångar när de beskrev det sekel som nu stod för dörren.

För det var ju givet att våra datasystem skulle krascha vid det givna klockslaget 00.00 år 00. Ödesdigra var bara förnamnet på konsekvenserna, och man gjorde klokt i att barrikadera sig med en massa konserver i en bunker som tålde nedfallande flygplan. Nyårsdagen år 2000 skulle bli Dagen D.

I dag är det Dagen D igen. Men fastän det kanske kan verka frestande att ringa CSN och anmäla studieavbrott, och kontakta svensk Adressändring, skulle det ju kunna vara så att is i magen är bästa lösningen även denna gång.

I dag inleds en ny tidsålder enligt den gamla mayatron, för den som vågar glutta. Om det känns bättre, tänk som en flygvärdinna som snabbt kan bli tvungen att åka utomlands. Ha en liten kabinväska färdigpackad och redo. För man vet ju aldrig när man kan bli tvungen att flytta utomplanets.

 

Fakta

[checklist]

  • Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge.
  • Illustrationer: Anna Åkesson.
  • Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]