Mingel, mjölkté och Malaysia

Nu drar jag ut på nya äventyr. Om några minuter lyfter flyget till Kota Kinabalu på Borneo där Thomas, Salla och Tomi väntar på mig. Tanken var att vi skulle flyga till Sandakan på den malaysiska östkusten och titta på goeillor i djubgeln, men för två veckor sedan bestämde sig drygt 200 filippinska sultanatrebeller för att invadera en by i närheten av Sandakan. Ett 30-tal har stupat i stridigheterna enligt flera lokala medier så UD avråder från icke nödvändiga resor till området.

En rolig anekdot är att svenska UD är väldigt specifik med vilka städer och områden man ska undvika, finska UD avråder rätt och slätt från resor till nordöstra Borneo medan norska UD inte skriver någonting alls om konflikten på sin hemsida. Detta har redan blivit en bra Norgehistoria i bytiskretsarna.

Slut på anekdot. Planen är att vi stannar kvar i KK om stridigheterna fortsätter och gör dagsutflykter till öar och byar där. Grejen är att vi redan köpt flygbiljetter till Sandakan så om UD häver avrådan eller om de malaysiska myndigheterna kan garantera vår säkerhet så åker vi nog dit, men det är senare ikväll vi tar vårt beslut.

Helgen som gick var väldigt seg, men otroligt avkopplande. Min roomie Thomas var som sagt på Borneo, så jag fick ha rummet och lägenheten för mig själv och fick tid att rensa tankarna lite. Jag fikade även med en ny kompis som är hongkongesiska, och vi drack mjölkté och åt en slät bulle med smör och socker på – tydligen Hongkongs motsvarighet till kanelbulle.

Igår kväll var jag inbjuden på mingel hos generalkonsuln. LU har en delegation här för att marknadsföra sig på en utbildningsmässa och diskutera utbytesprogram med sina partneruniversitet. I samband med detta passar generalkonsulatet på att ha ett alumnmingel och dit var även jag och andra utbytesstudenter inbjudna. Kvällen var väldigt trevlig och jag passade på att provsmaka alla snittar som serverades. Jag träffade även två kinesiskor som ville kolla på Eurovisionsschlagerfestivalen senare i vår och kanske fira Siste April i Hong Kong Park. Det kan ju bli spännande och ett värdigt substitut till Stadsparken. Kanske.

Nåväl, nu är det dags att borda planet. Mot Borneo!

För övrigt…
… förföljer 23:ans buss mig. Trots att jag stiger på buss 4X eller 930 så byter chauffören skylt och färdrutt efter drygt 200 meter.
… fick jag en påse Gott&Blandat av min internationella koordinator på LU under minglet. Snällt och välbehövligt!
… börjar jag bli ordentligt trött på alla människor som går så otroligt långsamt. Att promenera genom Central är som att springa hinderbanan i Gladiatorerna.
… har jag nu kommit halvvägs på terminen. Vart tar tiden vägen?!
… kommer familjen snart på besök och jag försöker lägga ett så bra sightseeingschema som möjligt.
… är det tydligen en stor filmfestival under påsken här i Hongkong, där inte mindre än sex svenska filmer finns representerade. Det går bra nu!
… har mitt kranvatten blivit gult de senaste dagarna. Vet ute om det är rören det är fel på eller om Mainland stängt av vattentillförseln, men aptitligt är det iallafall inte!