Dubblerad bevakning på Valborg

- in Nyheter, Studentliv

Fler poliser och avspärrningar vid sjön. Men också 50 000 extra kvadratmeter att sitta på. Årets siste april-firande ser ut att bli större än någonsin.

Totalt kommer 80 poliser att vara utkommenderade till Lund på siste april. Det är dubbelt så många som förra året.

– Polisen har uppgraderat eventet för det har ökat i storlek successivt för varje år, säger Ronny Johannessen, ordförande i tekniska nämnden, som håller i förberedelserna av firandet från kommunens sida.

En annan nyhet för i år är att fälten bakom Mejeriet kommer att vara iordningsställda så att folk kan sitta där.

– Det skulle kunna locka dem som inte vill sitta mitt i smeten, säger Ronny Johannessen.

Det brukar normalt sett komma in mycket klagomål på nedskräpningen av parken efter firandet. I år kommer kommunen att anlita professionella städare i stället för att lägga ut renhållningsansvaret på ideella föreningar.

– Det blir lite stökigt för 15 – 17 åringar att gå runt i parken under firandet.

Firandet beräknas kosta Lunds kommun 800 000 kronor, vilket är ungefär lika mycket som förra året. Trots att förra årets firande var relativt lugnt menar Ronny Johannessen att säkerheten kan förbättras.

– På ett sätt var det lugnt förra året och på ett sätt inte. Folk var ute vid djuren så vi kommer att spärra av mer runt sjön för att skydda djurlivet. Sen så är ju berusningsgraden väldigt hög. Vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa, säger han.

Vad tycker du om kommunens planer? Diskutera på Lundagard.se