Muslimsk studentförening förbjuds

Våldsamheter mellan studentkårer i Tunisien och  diskrimineringsanklagelser mot styrelsen vid Oslo universitet – och i Spanien går studenter ut i strejk. Här är veckans internationella notiser.

 

Norges största muslimska organisation, Islam Net, har nekats tillåtelse att bilda en studentförening vid universitetet i Oslo.

”Organisationen bryter mot vår värdegrund”, säger universitetsrektorn Ole Petter Ottersen till studenttidningen Universitas. Han hänvisar bland annat till en krönika skriven av Fahad Qureshi, ledare för Islam Net, som menar att ”samma grunder som används för att rättfärdiga homosexualitet kan användas för att rättfärdiga incest”.

Quereshi menar att Islam Net blivit missförstådda, och tycker att universitetet diskriminerar hans organisation.

Oro har brutit ut över säkerheten på tunisiska universitet efter flera våldsamma incidenter under de senaste veckorna. Fysiska sammandrabbningar mellan islamistiska och vänsterinriktade studentkårer har inträffat bland annat på humanistiska och litterära fakulteterna på Tunis universitet, rapporterar Tunisia Live.

”Det här är inte acceptabelt i den postrevolutionära perioden”, säger historikern Dalanda Larguech. Sahbi Ibrahim, som är engagerad i vänsterkåren vid universitetet, säger att ”religiösa grupperingar bara har våld att ta till för att ta plats”, medan den islamistiska kåren skyller på vänstern som de anser ”inte respekterar demokrati”.

Studenter från samtliga statliga universitet i Spanien gick den fjortonde mars ut i strejk för att demonstrera mot den konservativa regeringens nedskärningar i utbildningspolitiken, skriver Prensa Latina. De strejkande studenterna menar att budgetjusteringarna hotar grundläggande funktioner hos de statliga universiteten. Med stöd från fackföreningar har de också gått ut i protestmarscher under sloganen

”Utbildningen kommer inte betala era skulder”.

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se