Dissar välgörenhet – väljer gerilla

Tre matade dagar med Colombiatema. Med kongressledamöter, journalister, akademiker, gräsrötter och en gerillaledare. Det borde vara helt fullt i Lilla salen i AF-borgen, men vad är det som händer?

 

Till slut har våren börjat flörta, vilket borde ge en kick att orka släpa sig till Colombiadagarna i AF-borgen. Men det är få som har orkat sig upp denna förmiddagen förutom de tillresta colombianerna och några allmänt intresserade UPF-medlemmar.

– Två av våra lagledare blev mördade förra året, och då hade ändå de organiserade gangstrarna lovat att hålla sig borta. Men mord med andra motiv sker ändå.

Börje Erdtman, ordförande för Ankarstiftelsen, blir märkbart känslosam på scenen när han tänker på det våld som har nått även hans välgörenhetsprojekt. I Medellins fattiga utkanter bistår stiftelsen med ett projekt som samlar upp omkring tusen barn och unga för att förhindra dem att hamna i kriminella gäng och missbruk.

De inre stridigheterna, kriminaliteten och drogerna är ämnen som de senaste femtio åren blivit närmast synonymt med Colombia. FARC-gerillan, kidnappningar och kokainkungen Pablo Escobar. Men gamla bekymmer löses och byts ut, och de här temadagarna ska visa dagens Colombia – med både problemen och möjligheterna.

Journalisten Andres Gómez Tarazona skippar tolken under sin presentation och växlar mellan spanska och engelska. Att vara en granskande journalist i Colombia leder inte sällan till både förföljelser och trakasserier, särskilt om man hittar band mellan gangstrar, gerilla och politiker. Inte minst låg statens nyligen upplösta säkerhetstjänst DAS bakom systematiska förföljelser.

– DAS hade en särskilt manual för hur man skulle hota journalister.

Trots hundratals rapporterade fall av trakasserier skedde ”endast” ett mord på en journalist förra året, där yrket tros ha varit motivet. Samtidigt har många journalister inte råd att skydda sig.

– Vi är inte välbetalda. Skottsäkra bilar är tunga och bensinkostnaden blir för stor, så de flesta struntar i det och kör på som vanligt.

Brottstemat fortsätter när Lacides Hernandez äntrar scenen i sin flådiga kritstreckrandiga kostym. I tjugo år har han varit direktör på ett av Colombias 140 fängelser, och han har sett överbefolkningen i dem öka konstant.

– Fängelsesystemet fyller inte sin funktion, det är ett statligt misslyckande. 80 procent av internerna återfaller, och då blir ändå många mördade när de kommer ut. Miljön inne i fängelserna är perversa, förnedrande och en hyllning till lättjan.

I dag sitter 121 000 av landets 46 miljoner invånare fängslade i landet. Den negativa miljön där människovärdet står åt sidan gör inte att internerna återanpassas till samhället. Men Lacides Hernandez har börjat arbeta med en lösning.

– Jag försöker importera ett APAC-system från Brasilien – fängelser med fokus på rehabilitering av internerna. De sätts i arbete och får ansvar. De får känna människovärde, men samtidigt bli medvetna om sina brott och de får en riktig chans att bli en del av samhället.

Med en så traumatisk nutidshistoria är det svårt att inte fokusera på de negativa aspekterna i Colombia som skulle behöva förändras. Men landet är inte bara elände.

– Jag följde med UPF till Colombia förra året och det är ett fantastiskt land. Och människorna, jag har aldrig sett så mycket skratt och glädje, trots att så många av dem varit med om svåra händelser i livet, säger Lundagårds internationella medarbetare Cornelia Helmcke.

När dagens dragplåster, den före detta gerillaledaren Francisco Gàlan, äntrar scenen kommer även publiken. Men till de efterföljande filmvisningarna töms stolarna lika snabbt. Det blir uppenbart att Lundapubliken är bortskämd med kända stjärnbokningar och inte är lika intresserade av föreläsningarna om kvinnornas roll i konflikten. Men tillreste Juan Manuel Gonzáles, som arbetar nära den colombianska kongressen, misströstar inte.

– Hade det så bara varit tre personer här hade jag varit nöjd. Att det ens finns några som vill lyssna om situationen i ett land som de knappt har hört talas om gör mig tillräckligt nöjd.

Under fredagen avslutas Colombiadagarna med en workshop i Lilla salen mellan 14.30-16.30. Vid olika stationer kommer diskutera frågor som rör bland annat fredsbyggande och internationella relationer.