Campus Helsingborg + Helsingör = Sant?

- in Nyheter, Studentliv

Är Lunds nästa steg att skapa ett offshorecampus fyra kilometer bort? Det är i alla fall planerna i ett samarbete mellan Helsingör och Campus Helsingborg.

 

Initiativet kommer från Helsingörs borgmästare som innan påsk träffade Campus Helsingborgs ledning. Enligt rektor Jesper Falkheimer finns det något att hämta även för Campus Helsingborg.

–  Från vår sida vill vi såklart attrahera danska studenter. Lunds universitet har inte så många, säger Jesper Falkheimer.

Målsättningen är att upprätta utbildningsverksamhet i Helsingör. I dagsläget söker sig helsingörsboende främst till Köpenhamn respektive Roskilde för att sedan stanna, vilket borgmästaren Johannes Hecht-Nielsen ser som ett problem, uppger HD.

Samtidigt har danska studenter inte visat intresse för att ta sig över sundet.

– Vi har knappt några danska studenter i Helsingborg, trots 20 minuter med färjan, säger Jesper Falkheimer.

– Det är en fördel att hålla verksamheten i Helsingör om man ska kunna driva en kurs som är kopplad till den typen av frågor som är aktuella där, det handlar ju om platsutveckling och liknande, säger Jesper Falkheimer.

Planerna är fortfarande i begynnelsestadiet. Frågor gällande finansiering, juridiskt handlingsutrymme och samarbetspartners är allt annat än skrivet i sten.

– Det handlar inte om att utveckla nya utbildningar, det finns inget utrymme för det just nu. Det är också mycket möjligt att man måste samarbeta med ett danskt universitet, säger Jesper Falkheimer.

Akademiska samarbeten över sundet är inget nytt. Det numera nedlagda Öresundsuniversitetet höll i tio år, innan Lunds universitet år 2012 avlägsnade sig från samarbetet på grund av danska studieavgifter. Jesper Falkheimer menar på att denna sammansättning är början på något nytt.

– Det finns en öresundstanke bakom detta, att vi ska närma oss varandra. Det är ett lokalt mindre försök att få lite mer tryck i samarbetet mellan Danmark och Sverige, och det borde ju vara positivt för studenterna – alla svenska studenter gillar ju Danmark.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Campus Helsingborg söker ny rektor

Vid årsskiftet tillträder en ny rektor vid Campus