Möt sommaren i Guangzhou

Kom precis hem efter en löprunda. Hade druckit för lite vätska tidigare idag så fick hålla ett lugnare tempo och en kortare runda. Men det var riktigt fint att se naturen längs Victoria Road och Mount Davis en sista gång innan jag åker hem.

I fredags hade jag min sista tentamen på HKU! Behövde bara knalla upp till Flora ho Sports Centre och sitta och svettas i en gymnastiksal värdig Victoriahallens storlek. Det var en open-book exam, vilket innebär att jag får ta med mig allt möjligt skrivet och printat material till tentan.

Jag gjorde misstaget att börja bläddra bland papprena efter bra svar till frågorna, men när nästan 30 minuter gått insåg jag att det var helt fel taktik och tokstressade ned sju sidor text om Kinas växande nationalism och huruvida revolutionen 1911 var bra eller inte.

Med en känsla av lättnad stack jag sedan til Deep Water Bay för att solbada med Tomi och Salla. Stranden var fin men det grumliga vattnet var mindre tilltalande.

Senare på kvällen hade vi avskedsmiddag för Ashleigh, som åker till Bali och senare hem till Australia under söndagen. Vi hamnade på ett ställe som gav bort gratis drinkar om man fyllde i ett formulär om stället, vilket vi, studenter som vi är, uppskattade mycket.

I går var det till att gå upp tidigt, tidigt. Jag, Thomas och Danny (en lokal student som Thomas lärt känna) skulle nämligen åka till Guangzhou.

Guangzhou är huvudstaden i provinsen Guangdong, som ligger precis ovanför Hongkong. Guangzhou, eller Kanton som vi européer kallade staden för några hundra år sedan,  var länge den enda staden som västerlänningar fick handla med i Kina, och därför är det också en av rikaste städerna.

Det var även här som både Mao Tse-tung grundade Kinas kommunistiska parti, samtidigt som Chiang Kai-shek grundade Nationalistpartiet. Dessa kom ju att slåss sida vid sida mot japanerna och senare även i ett blodigt inbördeskrig. Politik och revolution kan man säga färgar Guangzhou’s historia.

Väl på plats i Guangzhou spisade vi Dim Sum och spanade in en katedral som fransoserna fick bygga efter segern i Anda Opiumkriget. Riktigt pampig. Senare begav vi oss ut på en shoppingrunda som renderade i nya hörlurar, armbandsur, kläder och en lustig fjäderleksak som kidsen på skolgården brukar lalla med.

Idag har jag börjat packa så smått och blivit frustrerad över hur många kilo grejer jag vill ta med mig hem och hur baggage jag får checka in. Blir nog en tur till ett postkontor för att reda ut det där.

Nu ska jag ner till Central och äta avskeds-Dim Sum (igen) med Tomi och Salla. Max kommer tillbaka från sin Taiwan- och Japantripp, så det blir nog lite avskedsmiddag för honom med.

Over and out!