Lund snackar bäst i Europa

Den akademiska debattvärlden är i gungning. I helgen slog det underdogbetonade laget från Lunds debattsällskap till och vann guld i debatt-EM.

Emilia Carlqvist och Peer Kluessendorf från Lund Debate Society på plats i Manchester, Storbritannien.
Emilia Carlqvist och Peer Kluessendorf från Lund Debate Society på plats i Manchester, Storbritannien.
Foto: Privat.

European Debate Championship ägde rum i Manchester i Storbritannien och Lundalaget bestod av  Emilia Carlqvist och Peer Kluessendorf, som till vardags läser till läkare respektive master i miljöstudier. I konkurrens med drygt 700 andra akademiker deltog de i tävlingsformen brittisk parlamentsdebatt och vann kategorin för tävlande som inte har engelska som modersmål.

– Det här är jättestort i debattvärlden. Det ska vara tekniskt omöjligt för oss att vinna det här eftersom Lund inte har några resurser eller debattraditioner i jämförelse med de andra tävlande, säger Emilia Carlqvist som även är ordförande för Lunds debattsällskap.

– Att vi tog oss vidare från gruppspelet i sig var en skräll. Det var en mäktig känsla att höra 500 personer vråla ”Lund” i finalen när vi hade vunnit, säger hon.

Finalen handlade om konst

I finalen bestod motståndet av lag från Groeningen i Nederländerna, Tel Aviv i Israel och Berlin i Tyskland. Debattmotionen handlade om konst, och efter drygt en timmes anförande och tre timmar av domaröverläggningar var segern vunnen.

– I Sverige är vi ibland ganska neutrala och är bra på att se båda sidor av samma mynt. Det är en styrka i den här typen av debatter, säger Emilia Carlqvist.

Kommer till Lund

I december ska Lunds debattsälskap stå värd för debattävlingen Lund IV. Efter vinsten i Manchester är intresset stort och det är en den sista mindre tävlingen innan debatt-VM startar i Indien strax efter jul. Men alla detaljerna är inte klara än.

– Det finns ett stort stöd för den här tävlingen efter EM-turneringen, men vi saknar i dagsläget sponsorer och större lokaler att vara i. Men det ska vi få ordning på under hösten, säger Emilia Carlqvist.

Fakta

[checklist]

  • Lunds debattsällskaps hemsida hittar duhär.
  • Debattsällskapet tränar på tisdagar mellan 19-21.
  • På träningarna finns även ett nybörjarrum för de som vill pröva för första gången.
  • Debatträningarna är gratis de första gångerna, sedan krävs en medlemsavgift på 60 kronor.
  • Debatterna sker alltid på engelska.

[/checklist]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.