Nu är det färdigmumsat

- in Nyheter

I jakt på utlandsstudenter bjöd Lunds universitets alumniförening på snittar och alkohol runt om i världen. Nu ett år senare är bubblet i glaset avslaget. Föreningen sparar till och med in på pins.

Kycklinglevermousse på femstjärnigt hotell i Beijing. Mousserande vin på exklusiva Harvard Club i New York. I strävan efter att få amerikaner och kineser till Lund bjöd universitetets alumniförening på påkostade evenemang för sina alumner utomlands. Idén var att de sedan skulle fungera som ambassadörer och reklampelare för sitt nätverk och locka hit dem. När Lundagård uppmärksammade kalasen (nummer 9/2012) rådde det dock oklarheter kring strategins effektivitet. Cheferna för verksamheten medgav att flera av evenemangen blivit för dyra och att man inte visste om festerna ledde till några nya studenter.

– Om en enda student söker igen eller får någon annan att söka till Lunds universitet efter en alumniträff, så tjänar vi på det, sa biträdande sektionschef Richard Stenelo då.

Håller hårdare i pengarna

Ett drygt år senare har festandet avtagit. Under 2013 har alumnisektionen anordnat tre fester i liten skala och till hösten är bara några få evenemang planerade. En av förklaringarna är att man lagt mycket krut på att uppdatera sin databas för att enklare kunna koordinera nätverket. En annan är att man håller hårdare i pengarna.

– Vi ska inte hålla på med massa eleganta tillställningar, säger Linda Larsson, koordinator för de svenska alumnerna.

– Det vi känner är att det är väldigt viktigt att vara försiktig med pengarna. Vi hade till exempel en tävling på Kulturnatten och funderade på att ha 50 pins i prispotten. Men eftersom de kostade 20 kronor styck så kände vi att det inte var riktigt bra, fortsätter hon.

Meningslöst?

Hennes kollega Karen Paulson är koordinator för de internationella alumnerna. Hon vill inte säga att man övergivit evenemangen. I stället försöker man använda resurserna bättre.

– Det handlar om att fatta smartare beslut och inte göra något som är fullständigt meningslöst.

Gjorde ni det tidigare?

– Nej, det vill jag inte säga. Det handlar mer om att vi har finjusterat vissa saker.

Men ledde festerna till några nya studenter?

På alumniföreningen talar man om att det är svårt att utvärdera, men några anekdotiska bevis finns ändå.

– Jag minns att tre gäster i Bangkok sa att de var extremt nöjda och att de ville komma till Lund tack vare de här eventen, säger Karen Paulson.